Της Γιάννας Σουλάκη
Η διατροφή που αποκλείει το κρέας και τα ζωικά παράγωγά του, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική μελέτη. Όμως, ελάχιστοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να μείνουν πιστοί σ'' αυτήν την δύσκολη διατροφική επιλογή. Δείτε γιατί..
Πρόσφατη αμερικανική μελέτη από την έγκριτη Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard αποκάλυψε ότι η διατροφή που βασίζεται αποκλειστικά στην χορτοφαγία - δηλαδή αυτή που κάποιος καταναλώνει μόνο φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς - μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές κατέληξαν σ'' αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας - επί μία 20ετία και σε αριθμό 200.000 ανδρών και γυναικών - στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες αυτών των ανθρώπων και τους δείκτες της υγείας τους.
Στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine", φάνηκε ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά μια χορτοφαγική διατροφή αποφεύγοντας τα κρέατα και τα ζωικά προϊόντα (σ.σ. Vegan-χορτοφάγοι), είχαν μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 20% , σε σχέση με όσους δεν ήταν χορτοφάγοι.
Στους φανατικούς του είδους η μείωση του κινδύνου έφθανε το 34%, ενώ για όσοι έκαναν... διατροφικούς συμβιβασμούς (καταναλώνοντας αναψυκτικά με ζάχαρη, όχι πλήρη δημητριακά, πατάτες κ.α.), η μέση μείωση του κινδύνου για διαβήτη έφτανε το 16%.
Ακόμη, όμως, και όσοι προχωρούσαν σε μία μικρή μείωση στην κατανάλωση των ζωικών προϊόντων - από 5-6 μερίδες την μέρα, στις 4 - εμφάνιζαν και αυτοί μικρότερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη, κατέληξε η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας του Harvard, Dr.Frank Hu.
Χορτοφαγία vs Διαβήτης
Η μελέτη του Harvard δεν είναι η μοναδική που αποδεικνύει βελτίωση στην γενική εικόνα της υγείας, όσων αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της χορτοφαγίας, όμως, η συγκεκριμένη είναι η πρώτη που εστιάζει στον διαβήτη, ένα πρόβλημα-μάστιγα για την κοινωνία και τα συστήματα Υγείας και το οποίο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει ως πανδημία και μάστιγα. Μόνο στην Ελλάδα ο διαβήτης ταλαιπωρεί περισσότερο από το 11% του πληθυσμού.
Ο διαβήτης είναι μία ασθένεια που σχετίζεται άμεσα με την διατροφή και τον τρόπο ζωής κι αυτή η έρευνα, λοιπόν, είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη που εστιάζει στο πρόβλημα, συγκρίνοντας την χορτοφαγική - vegan διατροφή, με τα άλλα είδη διατροφής.
Τί περιλαμβάνει η χορτοφαγική διατροφή
Η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία μετάλλων, πράγμα που, εκτός των άλλων, φαίνεται πως επιδρά θετικά και στις μικροβιακές κοινότητες του ανθρωπίνου εντέρου.
Δύσκολοι οι καιροί για... vegan!
Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η χορτοφαγία κερδίζει καθημερινά ολοένα και περισσότερους οπαδούς, τελικά πολλοί λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να παραμείνουν πιστοί, σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το US Humane Research Council - έναν οργανισμό που διεξάγει έρευνες για την προστασία των ζώων.
Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι το 84% των χορτοφάγων δυστυχώς επιστρέφει στο κρέας, ενώ οι πιο φανατικοί του είδους, δηλαδή οι vegan - χορτοφάγοι, αυτοί που εξαιρούν, δηλαδή, από τη διατροφή τους όχι μόνο το κρέας αλλά και τα ζωικά παράγωγα, στις Ηνωμένες πολιτείες καταλαμβάνουν μόλις το 2% του πληθυσμού. Στην ίδια μελέτη αποδείχθηκε ότι το 10% αυτοπροσδιορίζονται ως πρώην vegan χορτοφάγοι, ενώ το 88% του πληθυσμού, δεν είναι τίποτα από τα δύο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι μόνο 1 στους 5 vegan - χορτοφάγους παραμένει πιστός την χορτοφαγική διατροφική κουλτούρα, ενώ το 84% επιστρέφει στην κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων.
Γιατί δεν μπορεί κάποιος να παραμείνει πιστός στην vegan – χορτοφαγία;
Οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν τους κύριους λόγους αυτών των υψηλών ποσοστών εγκατάλειψης της προσπάθειας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 65% των πρώην vegan- χορτοφάγων αποφάσισε την επιστροφή στην κρεοφαγία μετά από λίγες μόλις ημέρες ή εβδομάδες προσπάθειας, ενώ το 1/3 επανήλθε στην κρεατοφαγία μέσα σε τρεις μήνες από την αλλαγή της διατροφής του. Οι υπόλοιποι άντεξαν έναν χρόνο και εγκατέλειψαν την διατροφή - vegan στη συνέχεια.
Οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο αν οι άνθρωποι επιστρέφουν στην κρεοφαγία περισσότερο για κοινωνικούς λόγους - δηλαδή εξαιτίας πιέσεων που σχετίζονται με το γεγονός ότι οι vegan – χορτοφάγοι αισθάνονται μειονότητα εξαιτίας της διατροφής τους - ή για άλλους λόγους, όπως είναι η υγεία τους ή οικονομικοί παράγοντες.
Σύμφωνα με την συντάκτη και συγγραφέα Jessica Leber, πάντως, ένας πολύ σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας που δεν βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν σε αυτήν την επιλογή, είναι οι σχέσεις, καθώς όπως φάνηκε από την μελέτη, το 1/3 των πρώην vegans - χορτοφάγων ανέφερε ότι εγκατέλειψε την απαλλαγμένη από κρέας διατροφή του, επειδή ο σύντροφός του κατανάλωνε κρέας.
«Πολλοί από τους πρώην vegan – χορτοφάγους έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως το ότι εγκατέλειψαν την διατροφή αιφνιδιαστικά, ότι δεν είχαν κοινωνικές σχέσεις με άλλους χορτοφάγους, και ότι δεν μπορούσαν να αντισταθούν σε ορισμένους πειρασμούς από τρόφιμα», υποστηρίζουν οι ερευνητές της μελέτης στο κείμενό τους.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι όσοι επιμένουν και επιμένουν στη χορτοφαγία, έχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα που τους κρατούν στα φρούτα, τα όσπρια και τα λαχανικά, όπως είναι: η καλή μεταχείριση των ζώων, η ανησυχία για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία τους, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς πρώην vegan - χορτοφάγους δήλωνε ότι είχε έναν και μόνο λόγο: Αυτόν της καλής διατροφής αποκλειστικά για λόγους υγείας.
Το συμπέρασμα της μελέτης
“Τα τελευταία ευρήματα μας δείχνουν για ακόμη μια φορά ότι είναι μάλλον πιο ωφέλιμο να επικεντρωθούμε στη μείωση αντί για την πλήρη διακοπή της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, κάτι που μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι πιο αποτελεσματικό, ώστε να καταφέρουμε μια αύξηση των ανθρώπων που ακολουθούν τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής και άρα μια μεγαλύτερη συνολικά μείωση της κατανάλωσης των ζωικών προϊόντων”, αναφέρουν οι συγγραφείς της έκθεσης και καταλήγουν:
“Πρέπει λοιπόν, μάλλον να μαλακώσουμε τις εκκλήσεις μας και να αποφύγουμε να δηλώνουμε συνεχώς ότι η επιλογή είναι “όλα ή τίποτα”, δηλώνουν τα μέλη του US Humane Research Council.
με να δηλώνουμε συνεχώς ότι η επιλογή είναι “όλα ή τίποτα”, δηλώνουν τα μέλη του US Humane Research Council.