Τέσσερις καταστάσεις που συνδέονται με την ημικρανία
Shutterstock
Shutterstock

Τέσσερις καταστάσεις που συνδέονται με την ημικρανία

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, πολλές ασθένειες είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με ημικρανία -συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, των διαταραχών του ύπνου και άλλων- από ό, τι μπορεί να εξηγηθεί τυχαία, υποδηλώνοντας ότι αυτές οι καταστάσεις συνδέονται κατά κάποιο τρόπο.

Όσον αφορά τη χρόνια ημικρανία, μια έκθεση από το Φόρουμ Πολιτικής Κεφαλαλγίας & Ημικρανίας αναφέρει ότι σχεδόν το 90% των ατόμων με χρόνια ημικρανία έχουν άλλη μια χρόνια πάθηση υγείας.

Όταν κάποιος έχει περισσότερες από μία χρόνιες παθήσεις, η καθεμία πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ακόμα κι αν μια πάθηση θα μπορούσε να έχει επίδραση σε μια άλλη. Έτσι, εάν το άτομο έχει άγχος ή κατάθλιψη και ημικρανία, το άγχος ή η κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπιστεί όπως και η ημικρανία. Η θεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ημικρανίας - αλλά είναι απίθανο αυτή η θεραπεία να κάνει τα συμπτώματα της ημικρανίας να εξαφανιστούν εντελώς.

Εάν κάποιος έχει άλλη χρόνια πάθηση μαζί με ημικρανία, είναι σημαντικό να μάθει πώς μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της συνολικής υγείας του. Ακολουθούν τέσσερα διαφορετικά ζητήματα υγείας που συνήθως συνυπάρχουν με την ημικρανία:

1. Ινομυαλγία

Αρκετές διαταραχές χρόνιου πόνου έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με την ημικρανία, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των συννοσηροτήτων της ημικρανίας. Η ινομυαλγία, ειδικότερα -μια κατάσταση χρόνιου πόνου με διάχυτο μυϊκό πόνο και ευαισθησία στα σημεία ενεργοποίησης του σώματος- βρέθηκε ότι επηρεάζει μεταξύ έως και το 40% των ατόμων με ημικρανία.

Μια άλλη ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα με ημικρανία είχαν 57% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ινομυαλγία από τα άτομα χωρίς ημικρανία  και ότι τα άτομα με ινομυαλγία ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ημικρανία.

2. Κατάθλιψη και Άγχος

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας - συμπεριλαμβανομένων της κατάθλιψης, των αγχωδών διαταραχών, της διπολικής διαταραχής και των αυτοκτονικών σκέψεων - συχνά επικαλύπτονται με την ημικρανία. Σύμφωνα με την Dr. Meredith Barad, MD, νευρολόγο και συνδιευθύντρια του προγράμματος πόνου προσώπου στο Stanford Hospital and Clinics στην Καλιφόρνια, «εάν ανήκετε στους ασθενείς με ημικρανία, οι καταστάσεις υγείας που έχουν τη μεγαλύτερη επικάλυψη είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Η θεραπεία αυτών των καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα της ημικρανίας».

3. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια λειτουργική διαταραχή της γαστρεντερικής οδού με συμπτώματα κοιλιακού πόνου ή δυσφορίας, μοιράζεται παρόμοιους παράγοντες κινδύνου με την ημικρανία. Και οι δύο καταστάσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τις γυναίκες και να ξεκινήσουν πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν βρει αυξημένη συχνότητα ημικρανίας ή κεφαλαλγίας μεταξύ των ατόμων που έχουν IBS και αυξημένη συχνότητα εμφάνισης IBS μεταξύ ατόμων με ημικρανία.

Μια ερευνητική ανασκόπηση, για παράδειγμα, σημείωσε αρκετές μελέτες στις οποίες τα άτομα με IBS είχαν σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό ημικρανίας από τα άτομα που δεν είχαν IBS.

4. Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με πιο συχνή και σοβαρή ημικρανία, σύμφωνα με έρευνα. Ενώ η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή ύπνου σε άτομα με ημικρανία, άλλες περιλαμβάνουν το ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού.

Η ανασκόπηση σημειώνει ότι η διαταραχή του ύπνου και το ροχαλητό είναι παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της ημικρανίας από επεισοδιακή σε χρόνια.

Εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα μιας άλλης χρόνιας πάθησης υγείας εκτός από την ημικρανία, είναι σημαντικό να λάβει μέτρα που αντιμετωπίζουν αυτήν την πάθηση. Αυτά τα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αναζήτηση διάγνωσης και θεραπείας από γιατρό, καθώς και την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη βαρύτητα της κατάστασης:

- Λήψη ακριβούς διάγνωσης

Είτε κάποιος έχει άγχος, κατάθλιψη, IBS ή διαταραχή ύπνου μαζί με ημικρανία, είναι σημαντικό να δει γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή έναν ειδικό για να λάβει ακριβή διάγνωση. Ο γιατρός θα συζητήσει το ιστορικό της υγείας, θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα ζητήσει εργαστηριακές εξετάσεις, υπερήχους ή τομογραφίες, εάν απαιτείται, πριν κάνει τη διάγνωση.

- Λήψη συγκεκριμένου σχεδίου θεραπείας

Μερικά άτομα με ημικρανία μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη ενός μόνο συνταγογραφούμενου φαρμάκου που έχει αποδειχθεί χρήσιμο τόσο για την ημικρανία όσο και για μια άλλη πάθηση, όπως το άγχος ή η κατάθλιψη. Άλλα άτομα μπορεί να χρειαστεί να πάρουν ξεχωριστό φάρμακο για κάθε πάθηση.

Η επικοινωνία με το γιατρό σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φαρμάκων προληπτικής και οξείας θεραπείας για την ημικρανία είναι απαραίτητη.

- Σημαντικό είναι να ακολουθεί κάποιος ένα συνεπή τρόπο ζωής

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που εμφανίζει ημικρανία ότι δεν βοηθούν οι αλλαγές στην καθημερινή συμπεριφορά ή ρουτίνα.

«Ο συνεπής τρόπος ζωής καθησυχάζει τον εγκέφαλό σας ότι όλα είναι εντάξει», λέει ο Dr. Robert Cowan, MD, νευρολόγος και διευθυντής έρευνας για τον πονοκέφαλο στο Stanford Medicine στην Καλιφόρνια.

«Τρώτε γεύματα την ίδια ώρα, πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, ασκείστε τακτικά και να είστε συνεπείς», λέει ο Dr. Cowan. «Αυτά είναι τα πράγματα που θέτουν τα μοτίβα για τον εγκέφαλο, ώστε να γνωρίζει τι έρχεται: ύπνος, φαγητό, ξύπνημα, άσκηση».

- Διατήρηση τακτικού προγράμματος ύπνου

Η Dr. Barad συνιστά τη συνέπεια στην ίδια ώρα του ύπνος και την ίδια ώρα ξυπνήματος για να μειωθεί ο κίνδυνος συμπτωμάτων ημικρανίας.

«Ο εγκέφαλος με ημικρανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αλλαγές - καιρικές συνθήκες, κύκλος ύπνου, ασθένεια. Διατηρήστε τον τρόπο ζωής σας συνεπή και ακολουθήστε έναν προγραμματισμένο τρόπο ζωής για να αποφύγετε προβλήματα», λέει η Dr. Barad.

- Αποφυγή διατροφικών παραγόντων επιδείνωσης της ημικρανίας 

Αν και δεν ισχύει κάθε δυνητικός ερεθισμός για την ημικρανία για όλους, αξίζει η προσοχή εάν τα συμπτώματα της ημικρανίας βελτιώνονται όταν αποφεύγονται ερεθισμοί από τη διατροφή. Η Dr. Barad λέει στους ασθενείς της «να ελαχιστοποιήσουν την καφεΐνη και τη ζάχαρη. Ελαχιστοποιήστε τις επεξεργασμένες τροφές στη διατροφή σας που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία σε μερικούς ανθρώπους».

- Είναι σημαντική η συνέχιση της κανονικής ζωής

Πάνω από όλα, το άτομο με ημικρανία πρέπει να ζει τη ζωή του στο έπακρο. "Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια ολιστική προσέγγιση" στη διαχείριση της ημικρανίας, λέει ο Dr. Cowan, αντί να ανησυχεί κάποιος για κάθε μικρό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει τα συμπτώματα της ημικρανίας καλύτερα ή χειρότερα. «Λάβετε προφυλάξεις, αλλά ζήστε τη ζωή σας».