Ψυχική Υγεία: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω
Shutterstock
Shutterstock

Ψυχική Υγεία: Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω

Μ' αυτό το σύνθημα και με την ανάπτυξη δικτύου δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, η πολιτεία έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο και παλεύει με το στίγμα της ψυχικής υγείας εδώ και τρία χρόνια.

Η πανδημία έκανε την ανάγκη καταπολέμησης του στίγματος των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο φάσμα της ψυχικής υγείας πραγματικότητα. Από την αρχή της, σχεδόν, ο εγκλεισμός των πολιτών με τις επαναλαμβανόμενες καραντίνες δημιούργησε την ανάγκη παρέμβασης και επίλυσης θεμάτων που άπτονται της ψυχικής υγείας των πολιτών.

Οι 600.000 κλήσεις προς τη δωρεάν 24ωρη γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 δείχνουν την ανάγκη της κοινωνίας για στήριξη και λύσεις. Με μια πιο ενδελεχή ματιά αυτό το δεδομένο φαίνεται πως υπάρχει η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των ζητημάτων ψυχικής υγείας

Το ζήσαμε με την πανδημία: ο εγκλεισμός έφερε αύξηση σε εξαρτήσεις όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε την εξάρτηση από τις οθόνες τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών και εφήβων. 

Ειδικά η τελευταία αποτελεί παγκόσμια απειλή μια και η εξάρτηση από κινητά και υπολογιστές έχει γιγαντωθεί. Ακόμα και η στρεβλή χρήση των social media από παιδιά και εφήβους που αυξήθηκε κατακόρυφα την περίοδο της πανδημίας είχε δραματικά αποτελέσματα στη συμπεριφορά τους και την εικόνα που πολλά από αυτά έχουν για τον εαυτό τους ώστε η ανάγκη ψυχικής φροντίδας είναι απαραίτητη επένδυση και αποτελεί μονόδρομο τάχιστα. 

Ακόμα και η ψυχική υποστήριξη των εργαζομένων εκφράστηκε ως άμεση ανάγκη αντιμετώπισής της. Δημιουργήθηκαν δομές αλλά πρέπει σύντομα να δημιουργηθούν κι άλλες σε κομβικά σημεία της χώρας μας. 

Για μια ακόμα φορά τον πρώτο λόγο έχουν οι συνεργασίες. Οι συνέργειες με υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση των υπηρεσιών των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας και στήριξης εργαζόμενων πολιτών είναι πολύ σημαντικές. 

Γιατί Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ή η Αττική. Πρόσβαση στις μονάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ενηλίκων ή παιδιών – εφήβων, εργαζομένων, ευάλωτων ομάδων θα πρέπει ν' αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα. 

Η τηλεϊατρική είναι κι εδώ μια λύση ειδικά στη νησιωτική χώρα ή στις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές. Εκεί που η απομόνωση κάνει την πρόληψη ανύπαρκτη. Η πρόληψη είναι πιο οικονομική και κυρίως ευκολότερα διαχειρίσιμη απ' ό,τι η θεραπεία.

Κι εδώ έρχεται η συνεργασία να βάλει πάλι το μαγικό της χέρι. Παρουσία φορέων ψυχικής υγείας σε προγράμματα ενημέρωσης του υπουργείου Παιδείας μπορούν να φέρουν τη λύση πιο κοντά στα παιδιά και τους εφήβους. Να μπουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στα σχολεία και να μιλήσουν με τα παιδιά. Με σύγχρονα μέσα προσφιλή στους νεαρούς πολίτες, μπορούν να τους φέρνουν μπροστά σ' αυτό που λέγεται προσωπική ευθύνη. Ευθύνη για τη ζωή τους.

Με συγκεκριμένη στοχοθεσία και γρήγορους ρυθμούς τα προγράμματα ψυχικής υγείας που έχουν ξεκινήσει πρέπει να συνεχιστούν, να ενισχυθούν και να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς. Ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας πρέπει να ενισχυθεί με επαγγελματίες υγείας, να γίνουν προσλήψεις και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές σε όλη τη χώρα.

Κυρίως όμως θα πρέπει τα προγράμματα ψυχικής υγείας να χρηματοδοτηθούν σθεναρά, ώστε να παραμείνει ο ισότιμος χαρακτήρας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων ομάδων.

Η στήριξη του πυλώνα της ψυχικής υγείας και των προγραμμάτων της αποτελεί κομβικό σημείο στη μετεξέλιξη του συστήματος υγείας σε μια νέα εποχή.