Πώς θα είναι το νέο ΕΣΥ;
Shutterstock
Shutterstock

Πώς θα είναι το νέο ΕΣΥ;

Με την διατύπωση έξι στόχων για την βελτίωση της υγείας των πολιτών και την διασύνδεση τριών ακόμα με στρατηγικές επιλογές, ανακοινώθηκε το εθνικό σχέδιο δράσης για την υγεία 2023 από το Υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση του πολύπαθου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Περνώντας το ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη των μνημονίων και της καραντίνας, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εικόνες από τους κατάμεστους διαδρόμους των νοσοκομείων από ράντζα με στοιβαγμένους ασθενείς και πολύωρες αναμονές, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης και σχέδια αναβάθμισης των νοσοκομείων που έμειναν στα χαρτιά μπλεγμένα στους ιστούς της γραφειοκρατίας.

Διαβάζοντας λοιπόν το Σχέδιο Δράσης για το 2023, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τα πολύπαθα νοσοκομεία τόσο σε υποδομές όσο και ψηφιακά. Αναμένεται επίσης, η διασύνδεση τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο. Κι εδώ υπάρχει το ερώτημα: θα σταματήσουν οι πολίτες να κουβαλάνε τα πακέτα των εξετάσεων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο; Θα σταματήσουν οι χειρόγραφες καρτέλες των ασθενών που επιλέγουν τη δημόσια δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας; Κι όταν επισκέπτονται ένα νοσοκομείο θα έχουν έγκαιρα και κυρίως με αξιοπρέπεια την περίθαλψη που δικαιούνται; Είναι εφικτός στόχος αυτός; Το Υπουργείο υποστηρίζει πως είναι.

Και καλά στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Με την περιφέρεια τι γίνεται; Η περίθαλψη στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές, η πρόσβαση στις νοσηλευτικές δομές είναι δύσκολη έως ανύπαρκτη. Πόσες φορές δεν είδαμε στα δελτία ειδήσεων και διαβάσαμε στον τύπο για αεροδιακομιδές κάτω από δύσκολες συνθήκες περιστατικών που έχρηζαν βοήθειας επειδή δεν υπήρχε γιατρός. Και πόσα περιστατικά γίνονται και δεν τα μαθαίνουμε. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η τηλεϊατρική και η βοήθεια της τεχνολογίας που αναμένεται να δώσει λύσεις σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ιατρικής φροντίδας. 

Η παροχή ιατρικής περίθαλψης – σε περιπτώσεις που η απόσταση είναι κρίσιμος παράγοντας - από όλους τους επαγγελματίες του χώρου της Υγείας χρησιμοποιώντας τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών για την ανταλλαγή έγκυρης πληροφορίας για τη διάγνωση, αγωγή και πρόληψη ασθενειών, την έρευνα και εκτίμηση είναι σανίδα σωτηρίας σε πολλές περιοχές νησιωτικές και ηπειρωτικές όπου η φυσική παρουσία δεν είναι δυνατή.

Ο χρόνος στην ιατρική είναι πολλές φορές ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Αυτή τη στιγμή, η τηλεϊατρική, εφαρμόζεται μόνο στην 2η ΥΠΕ και περιλαμβάνει 5 Περιφερειακά Νοσοκομεία σε Ρόδο, Σάμο, Σύρο, Μυτιλήνη, Χίο και 7 Νοσοκομεία που βρίσκονται στην Αττική: Ασκληπιείο, Τζάνειο, Θριάσιο, Μεταξά, Νίκαια, Αττικόν, ΨΝΑ.

Και ερχόμαστε στο τεράστιο θέμα του προσωπικού. Στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, είναι η πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ και η οικονομική ενίσχυση με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος σε 1000 γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Το ερώτημα είναι αρκούν 500 προσλήψεις; Και γιατί να μην καλυφθούν κάποια κενά μέσα από μονιμοποιήσεις μερικών από τους πιο αξιόλογους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων και των διαδικασιών τους; Απαντήσεις σε τέτοια δύσκολα ερωτήματα καλείται να βρει η κυβέρνηση στην αναζήτηση της σωστής συνταγής για το νέο ΕΣΥ. 

Όσο για τις κτιριακές υποδομές, το Υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να κάνει ανακαίνιση σε αυτές της δευτεροβάθμιας φροντίδας σε όλη τη χώρα και εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Φιλόδοξο σχέδιο αλλά κατά πόσο είναι ρεαλιστικό; Το υπουργείο υποστηρίζει ότι χρήματα υπάρχουν ή μπορούν να βρεθούν.