Πώς οι φαρμακευτικές κατάφεραν να μειώσουν δραστικά το clawback
Shutterstock
Shutterstock

Πώς οι φαρμακευτικές κατάφεραν να μειώσουν δραστικά το clawback

Συμφωνία υπήρξε ανάμεσα στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της προέδρου της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Νάντιας Γκογκοζώτου, πως η μείωση του clawback θα είναι σημαντική σε σχέση με το 2020.

Σε συνάντηση (για πάνω από δύο ώρες) μεταξύ 8 αντιπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της κας Γκογκοζώτου, πραγματοποιήθηκε συζήτηση που αφορούσε το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με τους δύο φορείς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τόσο εξαιτίας των πιέσεων της φαρμακοβιομηχανίας όσο και χάρη στις εντατικές προσπάθειες της Επιτροπής που έχει ολοκληρώσει πολλές διαπραγματεύσεις με τη δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών και μη, για νέα αλλά και για φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν ήδη, έχουν σαν αποτέλεσμα τα νέα προϊόντα να αποζημιώνονται ταχύτερα.

Επισημάνθηκε επίσης ότι, οι πρόσθετες εκπτώσεις (rebates) που προσφέρει η φαρμακοβιομηχανία, οδηγεί τον ΕΟΠΥΥ σε βελτίωση των οικονομικών του διασφαλίζοντας τη σημαντική βελτίωση των ταμειακών ροών του.

Σχετικά με τη σημασία της συνάντησης αυτής, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου δήλωσε στο Liberal.gr:

«Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, κυρία Νάντια Γκογκοζώτου, όπου αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή του έργου της Επιτροπής. Ο ρόλος της είναι υψίστης σημασίας για τη διάθεση όλων των φαρμάκων, αλλά ιδίως των καινοτόμων, στην ελληνική αγορά, προς όφελος κυρίως των Ελλήνων ασθενών, αλλά και του συστήματος υγείας.

Ευελπιστούμε πως θα συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία που είναι απολύτως απαραίτητη σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μειώνονται κάθε είδους προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται σε θέματα πρόσβασης ασθενών στα φάρμακά τους.»

Γιατί η επιβολή δυσθεώρητου clawback στα φάρμακα είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση εισαγωγής νέων σκευασμάτων στην χώρα μας κατά 35%, σύμφωνα με έρευνα της European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).

Τι είναι όμως το clawback και ποια η διαφορά του με το rebate;

O όρος clawback «έρχεται» από την μνημονιακή εποχή και σημαίνει την επιστροφή ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ μετά την υπέρβαση των καθορισμένων (από τον Υπουργείο Υγείας) ορίων του προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη. Τα όρια αυτά καθορίζονται κάθε χρόνο με ΚΥΑ.

Από την άλλη το rebate, όρος γνώριμος επίσης από την εποχή των μνημονίων αφορά τα κλιμακωτά ποσοστά των εκπτώσεων επί των μη εκκαθαρισμένων δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Καθιερώθηκε, δηλαδή, μηνιαίο κλιμακωτό ποσοστό εκπτώσεων (rebates) επί των μηνιαίων μη εκκαθαρισμένων υποβαλλόμενων δαπανών των παρόχων του οργανισμού. Το ποσό της έκπτωσης (rebate) υπολογίζεται και αφαιρείται κατά τη μηνιαία υποβολή δαπάνης του παρόχου, ο οποίος εκδίδει το νόμιμο φορολογικό παραστατικό.

Ο ΣΦΕΕ πολλές φορές στο παρελθόν είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων από τη χώρα μας αλλά και την καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων και καινοτόμων σκευασμάτων στην ελληνική αγορά προς όφελος των ασθενών.

Άλλα σημεία συζήτησης

Συζητήθηκαν ακόμη τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης στη διαδικασία διαπραγμάτευσης όπως η έγκαιρη παροχή αριθμητικών/ποσοτικών στοιχείων στους Κατόχους Αδειών Κυκλοφορίας φαρμάκων, με επίσημο τρόπο, ώστε να προετοιμάσουν τις οικονομικές προτάσεις τους, αλλά και η καλύτερη αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου της διαπραγμάτευσης, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι όροι που εντάσσονται σε αυτό, πέραν των οικονομικών. 

Επισημάνθηκε, επίσης, πως από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν νομικά κενά που δημιουργούν καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλά και εντάσεις στη σχέση της πολιτείας με τη φαρμακοβιομηχανία και τα οποία πρέπει να διευθετηθούν.

Παρόλα αυτά, ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία λειτουργίας της Επιτροπής, αλλά και γενικότερα του ρόλου του ΕΟΠΥΥ στην αναβάθμιση της αποδοτικότητας της φαρμακευτικής δαπάνης προς όφελος των ασθενών.

Γιατί, όπως επισημαίνουν, η σωστή αξιολόγηση και αναγνώριση της καινοτομίας από την Επιτροπή, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της χρηματοδότησης από την Πολιτεία μόνο όφελος θα φέρει στους ασθενείς, αλλά και στο σύστημα υγείας γενικότερα.

Τέλος, η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει πως μετά την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, για τον συνυπολογισμό των κονδυλίων του RRF στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, κατά το τρέχον αλλά και τα επόμενα δύο έτη, είναι σίγουρα ευκαιρία να μετριαστεί η αφόρητη οικονομική πίεση που δέχονται οι ΚΑΚ κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης