Ποιό πρόβλημα υγείας απειλεί ανύπαντρες μητέρες και πως μπορούν να το προλάβουν;

Ποιό πρόβλημα υγείας απειλεί ανύπαντρες μητέρες και πως μπορούν να το προλάβουν;

Μεγάλη έρευνα σε δείγμα 11 χιλιάδων γυναικών απέδειξε ότι οι εργαζόμενες μητέρες χωρίς σύζυγο, κινδυνεύουν να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Δείτε γιατί και διαβάστε τρόπους να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες της δυσβάσταχτης μονογονεϊκής φροντίδας

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Φρανκ βαν Λένδε του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου στο Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «American Journal of Public Health», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 6.000 στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν γεννηθεί μεταξύ 1935 και 1956.

Το 11% των Αμερικανίδων και το 5% των Ευρωπαίων γυναικών είχαν υπάρξει εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι γυναίκες αυτές είχαν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη πιθανότητα για έμφραγμα ή άλλη καρδιοπάθεια, 74% για εγκεφαλικό και 77% ήταν καπνίστριες, συγκριτικά πάντα με τις παντρεμένες εργαζόμενες μητέρες.

Οσο, για τον λόγο που κρύβεται πίσω από αυτές τις διαπιστώσεις; Η δουλειά και ο γάμος προσφέρουν ή τουλάχιστον αυξάνουν την πιθανότητα οικονομικής και κοινωνικής ασφάλειας. Η απώλεια της υποστήριξης από έναν σύντροφο ή η απώλεια της ασφάλειας της εργασίας μπορεί να επιφέρει στρες και να έχει ως συνέπεια ανθυγιεινές συμπεριφορές», δήλωσε ο βαν Λένδε.

Επίσης η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενες ανύπαντρες γυναίκες χωρίς παιδιά, ιδίως στην Ευρώπη, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση από ό,τι οι παντρεμένες εργαζόμενες χωρίς παιδί.

Είστε ανύπαντρη μητέρα; Δείτε 10 τρόπους που βοηθούν να περιορίσετε το στρες στη ζωή σας

Ένα στα τέσσερα παιδιά στις ΗΠΑ σήμερα ζει με τον έναν από τους δύο γονείς του. Και αν και οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν, καθώς κάποιοι γονείς είναι διαζευγμένοι, άλλοι χήροι και άλλοι είναι μόνοι τους από την επιλογή, η πραγματικότητα είναι ότι μοναχική ανατροφή των παιδιών είναι συχνά αγχωτική, απαιτητική και ταραχώδης.
Αν είστε, λοιπόν, ανύπαντρη μητέρα υπάρχουν 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ελαχιστοποιήσει το άγχος – και να ξαναφέρετε στη ζωή σας τη χαρά της γονικής μέριμνας και φροντίδας του παιδιού σας.

Πάρτε τον έλεγχο των οικονομικών σας :
Η στήριξη μιας οικογένειας που εξαρτάται από ένα εισόδημα ή εάν βασίζεστε σε έναν πρώην σύζυγο για την υποστήριξη των παιδιών, είναι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της γονικής μέριμνας. Γι ''αυτό είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για τον προϋπολογισμό σας, να ενημερωθείτε για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που μπορείτε να κάνετε, όπως, π.χ. πιθανά προγράμματα για υποστήριξη σπουδών και συνταξιοδότηση, ή εάν είναι δυνατόν να ενισχύσετε το εισόδημά σας κερδίζοντας προσωπική σας δύναμη, μέσα από περαιτέρω σπουδές, ή πρόσθετη επαγγελματική κατάρτιση.

Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης:
Όλες οι ανύπαντρες μητέρες χρειάζονται βοήθεια - είτε είναι κάποιος να φροντίζει τα παιδιά, ενώ εσείς τρέχετε όλη μέρα για να εργαστείτε και να τακτοποιήσετε εκκρεμότητες ή απλώς για να μιλήσετε σε κάποιον, όταν αισθάνεστε συντετριμμένες από το βάρος των προβλημάτων. Ενώ είναι προκλητικό να προσπαθήσετε να χειριστείτε τα πάντα μόνη της, ωστόσο αυτό μπορεί να είναι και αδύνατο, οπότε μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας. Μπορείτε, επίσης, να αναζητήσετε πληροφορίες και να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης μονογονεϊκών οικογενειών, ή, αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, να προσλάβετε μία έμπιστη μπέιμπι - σίτερ για να σας βοηθήσει με τα παιδιά σας ή κάποια οικιακή βοηθό, για να σας υποστηρίζει με τις δουλειές του σπιτιού.


Διατηρήστε μια καθημερινή ρουτίνα:

Προσπαθήστε να προγραμματίζετε τα γεύματα, τις δουλειές, τις ώρες του ύπνου, και τις άλλες οικογενειακές εκδηλώσεις σε τακτές ώρες, έτσι ώστε το παιδί σας ξέρει ακριβώς τι έχει να περιμένει κάθε μέρα. Μια συνεπής ρουτίνα θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί πιο ασφαλές και αυτό θα σας βοηθήσει και εσάς να αισθανθείτε πιο οργανωμένη και ήρεμη.

Να είστε συνεπείς με την πειθαρχία:
Τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι ασφαλή, όταν ξέρουν ποιες συμπεριφορές να αναμένουν από εσάς και ποιους κανόνες πρέπει πάντα να ακολουθούν. Εάν είστε διαζευγμένη ή εν διαστάσει, προσπαθήστε να συνεννοείστε μεταξύ σας για τους κανόνες και τις μεθόδους της πειθαρχίας και να τους τηρείτε με συνέπεια (δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από έναν γονέα που υπονομεύει τον άλλον). Εάν το παιδί σας έχει άλλους ανθρώπους που το φροντίζουν, να τους μιλήσετε για το πώς θέλετε το παιδί σας να παραμένει πειθαρχημένο.

Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού με ειλικρίνεια:
Αναπόφευκτα, τα ερωτήματα θα προκύψουν και κάποιες φορές θα είναι και πιεστικά σε σχέση με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην οικογένειά σας, ή για την απουσία του ενός γονέα. Απαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού σας σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, εναρμονισμένο με την ηλικία του παιδιού και μ''αυτά που είναι σε θέση να ακούσει, να καταλάβει ή να αντέξει. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παίρνει τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεται, για να ασχοληθεί με δύσκολα συναισθήματα.

Αντιμετωπίστε τα παιδιά σας, ως παιδιά:
Οταν απουσιάζει ο σύζυγος από τη ζωή σας, είναι κάποιες φορές βολικό για εσάς να στηρίζεστε υπερβολικά στα παιδιά σας ζητώντας τους να σας προσφέρουν συναισθηματική ασφάλεια, άνεση, συντροφικότητα και κατανόηση. Αλλά να μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι παιδιά και δεν έχουν ούτε τη συναισθηματική ωριμότητα, ούτε την εμπειρία ζωής να ενεργήσουν ως υποκατάστατο των ενηλίκων συντρόφων μας. Αν συλλάβετε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζετε τα παιδιά σας ως ισότιμα μέλη, ή εάν εκφράζετε συχνά τις απογοητεύσεις σας σε αυτά, καλύτερα να αναζητήσετε ενήλικους φίλους ή μέλη της οικογένειας να μιλήσετε και να εκφράσετε τις αγωνίες σας. Ή να αναζητήσετε τη συμβουλή και τη βοήθεια ενός ειδικού, αν αυτό είναι απαραίτητο.

Καταργήστε τη λέξη "ενοχή" από το λεξιλόγιό σας:
Είναι πάντα εύκολο για τις μητέρες χωρίς σύντροφο να αισθάνονται ενοχές για όσα δεν έχουν ή δεν μπορούν να κάνουν ή να παρέχουν στα παιδιά τους. Αλλά για τη δική σας αίσθηση ισορροπίας, είναι καλύτερα να επικεντρωθείτε σε όλα τα πράγματα που καταφέρνετε σε καθημερινή βάση και σε όλα αυτά που παρ''όλες τις δυσκολίες παρέχετε στα παιδιά σας – και κυρίως να μην ξεχνάτε την αγάπη και την προσοχή που τους δείχνετε και έχει περισσότερη σημασία από τα υλικά αγαθά. Αν αναρωτιέστε εάν πραγματικά καταφέρνετε πράγματα, απλώς κάντε μία λίστα και θα εκπλαγείτε από τα πόσα πράγματα καταφέρνετε και δεν τα εκτιμάτε. Εάν αισθάνεστε ένοχοι για το διαζύγιο ή για μία άλλη αναστάτωση που μπορεί να συμβαίνει στην οικογενειακή σας ζωή, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ενταχθείτε σε μία ομάδα υποστήριξης και αλληλοβοήθειας για άλλους διαζευγμένους ή χήρους γονείς. Επιμείνετε στην κατεύθυνση να βοηθήσετε το παιδί σας (και τον εαυτό σας) να πάρετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τα παιδιά σας:
Ακόμη και αν οι σωροί των άπλυτων ρούχων και πιάτων σας πνίγει, μπορείτε και πρέπει να βρείτε χρόνο να βρείτε μία ώρα κάθε μέρα να απολαύσετε τα παιδιά σας. Αλλωστε η ανατροφή τους δεν είναι πιο σημαντική από τις δουλειές του σπιτιού; Περάστε ήσυχες στιγμές παίζοντας, διαβάζοντας, κάνοντας μια βόλτα, ή απλώς ακούγοντας μαζί μουσική. Το πιο σημαντικό είναι, να επικεντρώνεστε πιο συχνά στην αγάπη που υπάρχει ανάμεσα σε σας και στο παιδί σας και τη σχέση μεταξύ σας ως οικογένεια.

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας:
Παρομοίως είναι σημαντικό να προγραμματίζετε να βρίσκετε και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Ακόμα κι αν αυτό είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να διαβάζετε ένα βιβλίο, ή να παίρνετε ένα ζεστό μπάνιο, ή να πιείτε έναν καφέ με μία φίλη σας. Ολα αυτά, πέρα από τον προσωπικό χρόνο θα σας δώσουν την ευκαιρία να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Κάντε θετικές σκέψεις:
Είναι εύκολο να αναστατωθείτε από όλες τις ευθύνες και τις απαιτήσεις που θα έχει η ζωή σας όταν θα είστε μόνη σας. Συν τοις άλλοις, μπορεί να βιώνετε και τον πόνο του διαζυγίου ή του θανάτου του συζύγου σας. Παρ ''όλα τα προσωπικά σας συναισθήματα, όμως, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κρατήσετε μια θετική στάση απέναντι σ''αυτό που σας συμβαίνει, επειδή τα παιδιά σας επηρεάζονται άμεσα από τις διαθέσεις σας. Ο καλύτερος τρόπος να ασχοληθείτε με το άγχος σας είναι να ασκείστε τακτικά, να κρατάτε μια σωστή διατροφή, να ξεκουράζεστε αρκετά και να επιδιώξετε την ισορροπία στη ζωή σας. Εάν αισθάνεστε λυπημένη, είναι πολύ εντάξει να μοιραστείτε κάποια από συναισθήματά σας με τα παιδιά σας, αλλά προσπαθήστε να μην τους δημιουργήσετε την εντύπωση ότι είναι αυτά η αιτία των προβλημάτων σας και μην ξεχνάτε να τους τονίζετε ότι οι καλές στιγμές είναι μπροστά στη ζωή σας και σας περιμένουν!

Πηγές: parents.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ