Οι παχύσαρκοι έφηβοι, κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια ως μεσήλικες

Οι παχύσαρκοι έφηβοι, κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια ως μεσήλικες

Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει την εφηβική παχυσαρκία με την καρδιακή ανεπάρκεια, όταν το άτομο φτάσει στη μέση ηλικία. Και πιο συγκεκριμένα, όσο περισσότερο ζύγιζε κανείς στην εφηβεία του, τόσο αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας έχει στη μέση ηλικία. Αύξηση των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την νέα μεγάλη σουηδική επιστημονική έρευνα - που έχει ως επικεφαλής την καθηγήτρια Ανίκα Ρόζενγκρεν της Ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ - ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια στη μέση ηλικία ήταν αυξημένος ακόμη και για όσους στην εφηβεία είχαν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) εντός των φυσιολογικών ορίων (18,5 έως 25). 

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "European Heart Journal" της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 1,6 εκατομμύρια άνδρες και κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος άρχιζε από το επίπεδο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 20 και αύξανε συνεχώς, όσο μεγαλύτερο βάρος είχε κανείς ως έφηβος.

Για δείκτη μάζας σώματος 35 και άνω (αυξημένη παχυσαρκία), ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σε ηλικία 45-50 ετών ήταν σχεδόν δεκαπλάσιος, ενώ για κάποιον με ΔΜΣ 30-35 (απλή παχυσαρκία) στην εφηβεία του, ο κίνδυνος ήταν εξαπλάσιος, σε σχέση με κάποιον που είχε ΔΜΣ 18,5-20. (Ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα).

Σύμφωνα με την μελέτη, στους άνδρες με ΔΜΣ πάνω από 20 κατά την εφηβεία τους, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μετά από δεκαετίες ήταν αυξημένος κατά 16% κατά μέσο όρο για κάθε πρόσθετη μονάδα του ΔΜΣ, ενώ έκπληξη απετέλεσε για τους επιστήμονες ο κίνδυνος αρχίζει ήδη, από το φυσιολογικό βάρος, δηλαδή από τον  ΔΜΣ 20.

Η μέση ηλικία διάγνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας στη μελέτη ήταν τα 47 έτη. Η έρευνα αφορούσε μόνο άνδρες, ενώ επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας είναι γενικά μικρότερος στις γυναίκες.

Αύξηση της Παιδικής Παχυσαρκίας στη χώρα μας

Τελευταία αξιόπιστη μελέτη για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας της χώρας μας είναι αυτή της καθηγήτριας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Ευαγγελίας Χαρμανδάρη, από την Α'' Παιδιατρική Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμίου Αθηνών του νοσκομείου Παίδων "η Αγ.Σοφία". Οπως αποδείχθηκε σ''αυτήν την μελέτη, το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%, δηλαδή σχεδόν το 1 στα 3 παιδιά εμφανίζει βάρος ανώτερο του φυσιολογικού.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ.Ε.Χαρμανδάρη, λοιπόν, αυτή τη χρονική στιγμή στη χώρα μας υπάρχουν 600.000 παιδιά και έφηβοι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (1-3), ενώ όπως αποδείχθηκε η παχυσαρκία κατά την παιδική και εφηβική ηλικία οδηγεί σε παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή.

Οι επιπλοκές της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, διαταραχές του ενδοθηλίου, ινσουλινοαντοχή και διαβήτη τύπου 2.

Για τους λόγους αυτούς, η παχυσαρκία θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές της δημόσιας υγείας, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο (4-11). H νοσηρότητα και θνησιμότητα που συνοδεύουν την παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή συσχετίζονται στενά με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και με το ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή.

Προοπτικές μελέτες επιβεβαίωσαν τη σημαντική αύξηση της θνησιμότητας με την προοδευτική αύξηση του ΔΜΣ, και έδειξαν ότι ακόμη και μια ήπια αύξηση του ΔΜΣ στην ενήλικη ζωή οδηγεί σε ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης, κατέληξε η μελέτη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και Α''Παιδιατρική Κλινική Παίδων "η Αγ.Σοφία"