Ο ΠΟΥ αποφασίζει για το μέλλον της πανδημίας
Κορονοϊός

Ο ΠΟΥ αποφασίζει για το μέλλον της πανδημίας

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε ύψιστο συναγερμό για το ξέσπασμα της νόσου Covid-19 την οποία έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Κήρυξε δηλαδή την έναρξη της πανδημίας. 

Από τότε το επίπεδο συναγερμού παραμένει ύψιστο για τον Οργανισμό σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την άρση των lockdowns.  

Τώρα, ακριβώς τρία χρόνια αργότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφασίζει για την πορεία και το μέλλον της πανδημίας. 

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τη νόσο Covid-19 θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει εάν η τρέχουσα κατάσταση εξακολουθεί να αποτελεί παγκόσμια έκτακτη ανάγκη.

Τρία χρόνια πέρασαν, η πανδημία όχι 

Προφανώς τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν. Είναι όμως τόσο καλά, ώστε να πούμε ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια απειλή; 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, διατηρεί τις επιφυλάξεις του. 

«Δεν θέλω να προκαταλάβω τη συνεδρίαση της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης, εξακολουθώ να ανησυχώ πολύ για την κατάσταση σε πολλές χώρες και τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων. Ενώ είμαστε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από τρία χρόνια, όταν χτύπησε για πρώτη φορά αυτή η πανδημία, η παγκόσμια κοινότητα είναι και πάλι υπό πίεση.

Πολύ λίγοι άνθρωποι – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας – έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει πίσω στις αναμνηστικές δόσεις. Για πάρα πολλούς ανθρώπους, τα αντιιικά φάρμακα παραμένουν ακριβά και απρόσιτα. Και πάρα πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα», δηλώνει ο Ghebreyesus, ενώ δίνει ουσιαστικά το «στίγμα» για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας: «Μην υποτιμάτε αυτόν τον ιό, μας έχει εκπλήξει πολλές φορές και θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει και θα συνεχίσει να σκοτώνει, εκτός αν κάνουμε περισσότερα για να τον καταπολεμήσουμε…»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο αριθμός των εβδομαδιαίων θανάτων από Covid-19 αυξάνεται. Συνολικά, τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 σε όλο τον κόσμο.   

Την ίδια ώρα, η γονιδιακή επιτήρηση του ιού έχει μειωθεί δραματικά, καθιστώντας πιο δύσκολη την παρακολούθηση γνωστών παραλλαγών και τον εντοπισμό τυχόν νέων. 

Και ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια, έχουν αρρωστήσει πάνω από 664,6 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν πεθάνει περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια, υπάρχει ακόμη μεγάλη παραπληροφόρηση που υπονομεύει τις καλές πρακτικές κατά της πανδημίας. 

Η τελευταία φορά που συνεδρίασε η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τη νόσο Covid-19 ήταν τον περασμένο Οκτώβριο. 

Τότε η Επιτροπή είχε κρίνει ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει ακόμη τη μείωση του επιπέδου συναγερμού και είχε προτείνει συνέχιση της επιτήρησης, επίτευξη των στόχων εμβολιασμού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενδυνάμωση της πρόσβασης σε θεραπευτικά μέσα,  ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία. 

Τι θέλει ο ΠΟΥ για να «χαμηλώσει» το συναγερμό

Ο ΠΟΥ ζητά να υπάρχουν οι κατάλληλες στρατηγικές και οι πόροι που δινουν τη δυνατότητα να εντοπιστεί έγκαιρα οποιοσδήποτε παράγοντας θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τέτοιος παράγοντας μπορεί να είναι μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, ικανή να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια.

Ζητά ακόμη:

  • όλες τις χώρες της αρμοδιότητάς του να έχουν όλα απαραίτητα μέσα και μέτρα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε μελλοντικό συμβάν.  
  • ο παγκόσμιος πληθυσμός να προστατεύεται επαρκώς από ένα αποτελεσματικό και ισότιμο πρόγραμμα εμβολιασμού και να έχει πρόσβαση σε θεραπείες. 

Τα παραπάνω θα αξιολογηθούν στην ερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής και η πρόοδος σε καθένα από αυτά θα καθορίσει εν πολλοίς το… μέλλον. Με άλλα λόγια, η εξέλιξη σε αυτούς τους τομείς θα καθορίσει εάν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πανδημία!