Η σχιζοφρένεια είναι μια σύνθετη και χρόνια διαταραχή του εγκεφάλου, τα συμπτώματα της οποίας μπορεί να είναι σοβαρά και να οδηγούν ακόμη και σε αναπηρία, καθώς επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινότητας ενός ατόμου. Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια πάσχουν δια βίου, όμως, η φαρμακοτεχνολογία μπορεί σήμερα να τους βοηθήσει να ζουν μια ισορροπημένη ζωή.
Η σχιζοφρένεια είναι μία νόσος που προσβάλλει άτομα από όλες τις χώρες, τις κοινωνικο-οικονομικές ομάδες και τους πολιτισμούς. Ο επιπολασμός της είναι παρόμοιος σε όλο τον κόσμο. Περίπου ένα άτομο στα 100 θα εμφανίσει σχιζοφρένεια πριν φτάσει στην ηλικία των 60 ετών, ενώ οι άνδρες διατρέχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο.
Δεν υπάρχει μόνο μία αιτία της σχιζοφρένειας. Στην ανάπτυξη της νόσου θεωρείται ότι συμβάλλουν διάφοροι παράγοντες που δρουν μαζί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι σημαντικοί.
Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας μπορεί να περιλαμβάνουν:
* ψευδαισθήσεις,
* παραληρητικές ιδέες,
* απουσία συναισθηματικής ανταπόκρισης,
* κοινωνική απομόνωση / κατάθλιψη,
* απάθεια και έλλειψη κινήτρου ή πρωτοβουλιών.
Η σχιζοφρένεια είναι συνήθως μια δια βίου διαταραχή, αλλά υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να είναι ωφέλιμες. Οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν ότι το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα είναι ένας συνδυασμός αντιψυχωσικής φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία, ψυχοεκπαίδευση και αυτοβοήθεια. Η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο να απολαύσουν μια ισορροπημένη ζωή που να τους προσφέρει ικανοποίηση και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επιστροφή στην εργασία ή τις σπουδές, την ανεξάρτητη διαβίωση, τις κοινωνικές σχέσεις και όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ανάρρωση αυτών των ατόμων.
Νέα θεραπεία για την σχιζοφρένεια θα χορηγείται μόλις 4 φορές τον χρόνο
Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) έδωσε πρόσφατα θετική γνωμοδότηση, συνιστώντας τη χρήση της τριμηνιαίας θεραπείας της παλμιτικής παλιπεριδόνης, για τη θεραπεία συντήρησης της σχιζοφρένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν εγκριθεί, η τριμηνιαία θεραπείας σε μορφή χαπιού της παλμιτικής παλιπεριδόνης θα είναι η πρώτη θεραπεία για τη σχιζοφρένεια που θα χορηγείται τέσσερις φορές το χρόνο, παρέχοντας το μεγαλύτερο μεσοδιάστημα μεταξύ δόσεων που είναι διαθέσιμο για αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή.
Η μειωμένη χορήγηση μπορεί να βελτιώσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, και να προσφέρει ελευθερία στους ασθενείς και τους φροντιστές τους, που επιβαρύνονται με καθημερινές ή μηνιαίες θεραπείες και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπής.
Ο Δρ. Αντρέας Σράινερ, Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Θεραπευτικού Τομέα Νευροεπιστήμης και Πόνου της εταιρείας Janssen, δήλωσε: "Το διευρυμένο διάστημα μεταξύ των δόσεων, σε σύγκριση με τις τρέχουσες θεραπείες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής στους ασθενείς, για τους οποίους η τήρηση της αντιψυχωσικής φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της θεραπείας τους. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ελπίζουμε να μας δώσει την ευκαιρία να προσφέρουμε μια νέα θεραπευτική επιλογή στους ανθρώπους που πάσχουν από σχιζοφρένεια.”
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σχιζοφρένεια, καθώς και χρήσιμους πόρους και διαδραστικά βοηθήματα για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, επισκεφτείτε το www.schizophrenia24x7.gr.