Καταστολή των αρνητικών σκέψεων για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας
shutterstock
shutterstock

Καταστολή των αρνητικών σκέψεων για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η καταστολή των αρνητικών σκέψεων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Το εύρημα προσφέρει μια εναλλακτική στις παραδοσιακές τεχνικές θεραπείας που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. Αντικρούει επίσης μια κοινή πεποίθηση ότι η καταστολή των αρνητικών σκέψεων θα μπορούσε να βλάψει τους ανθρώπους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ζήτησαν από 61 άτομα να απαριθμήσουν μελλοντικά γεγονότα που τους αφορούσαν τη συγκεκριμένη στιγμή και από μια ομάδα σύγκρισης 59 ατόμων να απαριθμήσουν μελλοντικά γεγονότα για τα οποία ένιωθαν ουδέτερα. Σε μια δραστηριότητα που ονομάζεται «εκπαίδευση καταστολής», τους δίδαξαν να αναγνωρίζουν τις σκέψεις για τα μελλοντικά γεγονότα και πώς να σταματήσουν να φαντάζονται αυτά τα πράγματα. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τριών συνεδριών βίντεο ένας προς έναν.

Όσοι κατέστειλαν αρνητικές σκέψεις ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με σημάδια άγχους, κατάθλιψης ή διαταραχής μετατραυματικού στρες, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science Advances.

Οι συγγραφείς επέλεξαν να κάνουν τη μελέτη αφού είδαν την άνοδο των θεμάτων ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σημειώνοντας ότι μια τυπική προσέγγιση για τη θεραπεία ενοχλητικών σκέψεων είναι να αποφεύγουν οι άνθρωποι να καταπιέζουν τις σκέψεις τους επειδή οι εισβολές μπορεί να αναπηδήσουν σε ένταση και συχνότητα, επιδεινώνοντας τις διαταραχές».

Τρεις μήνες μετά την εκπαίδευση, τα περισσότερα άτομα στη μελέτη ανέφεραν ότι οι καταπιεσμένοι φόβοι τους ήταν λιγότερο έντονοι και προκαλούσαν λιγότερο άγχος, με αποτέλεσμα μειωμένο συνολικό άγχος, λιγότερα αρνητικά συναισθήματα και μειωμένη κατάθλιψη.

Δεν είχαν λάβει οδηγίες κατά τη διάρκεια αυτών των 3 μηνών να χρησιμοποιούν τις τεχνικές καταστολής της σκέψης που είχαν μάθει. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των 3 μηνών μεταξύ της εκπαίδευσης και της παρακολούθησης, το 82% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν τις δεξιότητες για τους φόβους στους οποίους εξασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και το 80% είπε ότι χρησιμοποίησε τις δεξιότητες με νέους φόβους.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν συγκεκριμένα μια μικρότερη ομάδα ατόμων με σημάδια κλινικής διαταραχής μετατραυματικού στρες, διαπίστωσαν ότι η ομάδα επωφελήθηκε επίσης από την καταστολή των αρνητικών σκέψεων και τα οφέλη για την ψυχική υγεία που προέκυψαν διατηρήθηκαν για 3 μήνες. Η ομάδα κατέστειλε τους φόβους στους οποίους ασκήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης με παρόμοιο ποσοστό με τη συνολική ομάδα (81%), αλλά το 100% αυτών δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τις δεξιότητες όταν αντιμετωπίζουν νέους φόβους.

«Δεν είχα ούτε έναν συμμετέχοντα που να μου είπε "Ω, αισθάνομαι άσχημα" ή "Αυτό ήταν άχρηστο". Δεν τους προέτρεψα ούτε ρώτησα "Το βρήκατε αυτό χρήσιμο;" Απλώς μου έλεγαν αυτόματα πόσο χρήσιμο το βρήκαν», είπε η ερευνήτρια Zulkayda Mamat, PhD, λέγοντας ότι ένα άτομο σημείωσε πόσο απομονωμένο ένιωθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Είπε ότι αυτή η μελέτη είχε έρθει ακριβώς τη στιγμή που τη χρειαζόταν γιατί είχε όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις, όλες αυτές τις ανησυχίες και το άγχος για το μέλλον, και αυτό πραγματικά, πραγματικά τη βοήθησε».

Gaslighting: Τι είναι και πώς μπορεί να σταματήσει

Τι είναι το Gaslighting;

Τον τελευταίο καιρό, όλοι, από πολιτικούς μέχρι celebrities φαίνεται να μιλούν για Gaslighting. Τι είναι όμως; Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά εσφαλμένα για να περιγράψει οποιοδήποτε επιχείρημα με το οποίο κάποιος δεν συμφωνεί. Αλλά το πραγματικό Gaslighting μπορεί να είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Συμβαίνει όταν κάποιος –όπως ένας σύντροφος, γονέας, φίλος ή προϊστάμενος– αμφισβητεί αυτό που γνωρίζετε ότι είναι αλήθεια και κάνει ένα άτομο να αμφισβητήσει τις πεποιθήσεις και τη λογική του.

Από πού προήλθε το «Gaslighting»;

Είναι από το θεατρικό έργο του 1938 Gas Light, το οποίο μετατράπηκε σε ταινία του 1944 με πρωταγωνιστές τον Charles Boyer και την Ingrid Bergman. Ο Boyer υποδύεται έναν δόλιο σύζυγο που προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του ότι έχει χάσει το μυαλό της. Ως μέρος του τέχνασματός του, χαμηλώνει τα φώτα γκαζιού στο σπίτι τους και στη συνέχεια της λέει ότι φαντάζεται την αλλαγή στον φωτισμό.

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν Gaslighting;

Όπως και άλλοι τύποι κατάχρησης, το gaslighting είναι ένας τρόπος για να αποκτήσει κάποιος τον έλεγχο κάποιου άλλου, μιας κατάστασης ή της ταλαιπωρίας του ίδιου του εαυτού. Για παράδειγμα, ένας Gaslighter μπορεί να μετατοπίσει το επίκεντρο μιας δυσάρεστης συνομιλίας μακριά από τον εαυτό του, υποδηλώνοντας ότι το άλλο άτομο φταίει. Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν ότι κάνουν Gaslighting. Το Gaslighting δεν είναι ψυχική ασθένεια. Είναι μια μορφή χειραγώγησης.

Σημάδια ότι κάποιος κάνει Gaslighting

Οι Gaslighters χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές για να αποκτήσουν εξουσία πάνω σε άλλους ανθρώπους. Μια μέθοδος είναι να αρνηθεί κάποιος κάτι που είπε ή έκανε. Αν αμφισβητηθεί η εκδοχή του για τα γεγονότα, προσποιείται ότι ξεχνά ή κατηγορεί τον άλλο ότι δεν θυμάται σωστά. Όταν πιεστεί πολύ, μπορεί να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τα συναισθήματά του άλλου αποκαλώντας τον «πολύ ευαίσθητο», «μπερδεμένο» ή «τρελό». Ή μπορεί ακόμα και να αλλάξει την ιστορία για να φαίνεται ότι φταίει ο άλλος.

Πώς επηρεάζει το Gaslighting αυτούς που το δέχονται

Αφού ο Gaslighter επιμείνει, μπορεί να οδηγήσει τον άλλο ν΄ αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις του. Ίσως φτάσει να αναρωτιέται αν φανταζότανε τα εν λόγω γεγονότα ή αν είναι πολύ ευαίσθητο. Μπορεί να βρεθεί να ζητάει συγγνώμη για πράγματα που δεν έκανε, να κατηγορεί τον εαυτό του όταν τα πράγματα πάνε στραβά και να δικαιολογεί την οικογένεια και τους φίλους για τη συμπεριφορά του Gaslighter. Με τον καιρό, μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται αν χάνει το μυαλό του.

Μορφές Gaslighting

Το gaslighting δεν συμβαίνει μόνο μεταξύ ρομαντικών συντρόφων. Για παράδειγμα, το αφεντικό κάποιου μπορεί να τον παρασύρει αρνούμενος ότι πρόσφερε αύξηση ή κάνοντας να φαίνεται αδύναμος ή ανίκανος στη διοίκηση της εταιρείας. Ακόμη και κάποιος που μόλις γνωρίστηκε με κάποιον άλλο, όπως ένας πωλητής σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, θα μπορούσε να εκπλήξει τον άλλο ισχυριζόμενος ότι συμφώνησε σε μια πιο ακριβή επιλογή από αυτή που ήθελε.

Όταν ο γιατρός κάνει Gaslighting

Gaslighting συμβαίνει και σε ιατρεία και νοσοκομεία. Συχνά έχει τη μορφή που ο γιατρός δεν ακούει ή δεν παίρνει στα σοβαρά τις ανησυχίες ενός ατόμου. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αγνοηθούν ή να απορριφθούν τα συμπτώματά τους από τους άνδρες. Αυτό ονομάζεται ιατρικό Gaslighting. Μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ανθρώπου επιβραδύνοντας τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Πώς να ανταποκριθεί κάποιος στο Gaslighting

Εάν πιστεύει κάποιος ότι ξενερώνει κάποιον άλλο (αντί να έχουν κακή επικοινωνία ή μια υγιή διαφωνία), καλό είναι να προσπαθήσουν να μιλήσουν με το άλλο άτομο. Σημαντικό είναι επίσης να επικοινωνηθούν οι ανάγκες και να μπουν ξεκάθαρα όρια. Καλό είναι να κρατηθούν σημειώσεις ώστε να υπάρχει ένα γραπτό αρχείο εάν ο Gaslighter προσπαθήσει να διαστρεβλώσει την αφήγηση. H παραμονή κάποιου κοντά σε ένα δίκτυο υποστήριξης από την οικογένεια, καλούς φίλους και των ανθρώπων που νοιάζονται για το άτομο που δέχεται Gaslighting είναι πολύ ουσιαστική. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, καλό είναι να τερματιστεί η σχέση.

Πού να ληφθεί βοήθεια

Μερικές φορές, η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια δεν είναι αρκετή για να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί μια τοξική κατάσταση. Καλό είναι επισκεφθεί και να μιλήσει με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας όπως έναν ψυχολόγο, θεραπευτή ή σύμβουλο. Μπορούν να του πουν πώς να εντοπίσει τα σημάδια κακοποίησης και να προσφέρουν συμβουλές που θα το βοηθήσουν να παραμείνει ασφαλές.