«Καμπανάκι» για την αλλαγή χρώματος ματιών με τατουάζ
Shutterstock
Shutterstock

«Καμπανάκι» για την αλλαγή χρώματος ματιών με τατουάζ

Μπορεί πάντα να σας άρεσαν τα πράσινα μάτια, αλλά, δυστυχώς, έπρεπε να συμβιβαστείτε με αυτά που σας προίκισαν τα γονίδιά σας.

Οι καιροί αλλάζουν, όμως, και η νέα «μόδα» του Tik Tok αυτήν τη στιγμή οδηγεί άνδρες και γυναίκες στο χειρουργείο για να αποκτήσουν το χρώμα ματιών που ονειρεύονται. Κι ενώ η τάση αυτή φαίνεται να «σαρώνει» ανάμεσα στους χρήστες, οι ειδικοί δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κατά πόσο οι διαδικασίες αλλαγής του χρώματος των ματιών είναι συμβατές με τους πολύπλοκους μηχανισμούς που διέπουν τη λειτουργία της όρασής μας, μπορούν να δώσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και τέλος κατά πόσο διασφαλίζεται ότι δεν είναι τεχνικές εξαιρετικά επικίνδυνες;  

Εμείς ρωτήσαμε την Γεωργία Καρσαλιάκου, Χειρουργό – Οφθαλμίατρο για το πόσο εύκολα και μέσα από ποιες διαδικασίες μπορεί να προχωρήσει κάποιος σε αλλαγή χρώματος ματιών, εφόσον το επιθυμεί, και κατά πόσο βέβαια είναι μια διαδικασία που βρίσκει σύμφωνους τους οφθαλμιάτρους.

«Τον τελευταίο καιρό γίνεται εκτενής συζήτηση γύρω από τεχνικές αλλαγής χρώματος των ματιών και του πλαισίου ασφαλείας που αυτές παρέχουν.

Κατ΄ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι το χρώμα που φέρουν τα μάτια μας εξαρτάται αποκλειστικά από γενετικούς παράγοντες που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας. Τα γονίδια που το ορίζουν συνδυάζονται και αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους μηχανισμούς, ώστε είναι αδύνατο σχεδόν να προβλεφθεί το χρώμα των ματιών των απογόνων μας. Τα γονίδια αυτά δίνουν την εντολή για την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα της ίριδας.

Η ίριδα είναι αυτή που προσδίδει χρωματισμό στα μάτια μας και δύναται να ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται σε αυτά. Όσο περισσότερη μελανίνη διαθέτει η ίριδα τόσο πιο σκουρόχρωμη είναι (καστανά μάτια) και αντιστρόφως, όσο λιγότερη μελανίνη διαθέτει τόσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι (πράσινα, μπλε, γκρι μάτια). Επομένως, κάτω από κάθε καστανό μάτι, υπάρχει ένα ανοιχτόχρωμο μάτι.

Ποιες τεχνικές υπάρχουν

Οι τεχνικές αλλαγής του χρώματος των ματιών μπορεί να είναι επεμβατικές ή μη, μόνιμου ή προσωρινού αποτελέσματος, μας λέει η γιατρός.

Η πιο ασφαλής και μη επεμβατική είναι η εφαρμογή χρωματιστών φακών επαφής που διατίθενται εδώ και χρόνια σε ευρεία γκάμα χρωμάτων. Η ασφάλεια εναπόκειται φυσικά στην τήρηση των σωστών κανόνων υγιεινής και το αποτέλεσμα που προσφέρουν είναι αναστρέψιμο.

Άλλη μέθοδος είναι το εμφύτευμα προσθετικής ίριδας (έχει λάβει έγκριση από τον FDA το 2018), το οποίο κατά βάση προορίζεται για περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών ή μετατραυματικών αποκαταστάσεων και δύναται να προκαλέσει γλαύκωμα ή καταστροφή των ενδοθηλιακών κυττάρων του κερατοειδούς με μόνιμες επιπτώσεις στα μάτια.

Επιπρόσθετη τεχνική αποτελεί το τατουάζ του κερατοειδούς (keratopigmentation), όπου με τη χρήση laser δημιουργείται μία επιφανειακή σήραγγα στον κερατοειδή προκειμένου να τοποθετηθεί βιοσυμβατή χρωστική στο στρώμα του κερατοειδούς. Η χρωστική αυτή συχνά ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο προκαλεί δυσχερή ορατότητα του υποκείμενου ιστού από τον οφθαλμίατρο κατά την εξέταση. Υπολογίσιμοι κίνδυνοι αποτελούν τα έλκη του κερατοειδούς, οι ουλές, οι θολερότητες και η μικροβιακή κερατίτιδα.

Τέλος, μία διαδικασία αφαίρεσης με οφθαλμολογικό laser της επιφανειακής μελανίνης της ίριδας μπορεί να μετατρέψει τα καστανά μάτια σε ανοιχτόχρωμα καθώς έτσι αποκαλύπτεται η υποκείμενη στιβάδα. Η επέμβαση αυτή επιφέρει μόνιμη αλλαγή στο χρώμα των ματιών και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην ίριδα και γλαύκωμα.

Όλες οι προαναφερόμενες επεμβάσεις – παρεμβάσεις (πλην των φακών επαφής) αποτελούν διαδικασίες που ελλοχεύουν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των ματιών συχνά με μόνιμα δυσάρεστα αποτελέσματα. Ιατρικά και ηθικά κρίνεται το λιγότερο επικίνδυνο για λόγους καθαρά αισθητικούς να διακινδυνεύεται η υγεία των ματιών με επαπειλούμενες ανεπανόρθωτες βλάβες, δεδομένης ασφαλώς της γνώσης και του πλαισίου ασφαλείας που μέχρι τώρα παρέχεται από την επιστημονική κοινότητα», καταλήγει η κ. Καρσαλιάκου.