Η γενετική μπορεί να εξηγήσει ποιοι «κορόιδεψαν» τον COVID
Shutterstock
Shutterstock

Η γενετική μπορεί να εξηγήσει ποιοι «κορόιδεψαν» τον COVID

Σύμφωνα με μελέτη αποδεικνύεται ότι κάποιοι δεν κορόιδεψαν τον COVID-19 μόνο από τύχη. Είναι η γενετική.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πολλοί άνθρωποι που απέφευγαν τα συμπτώματα του COVID όντως μολύνθηκαν, αλλά είχαν μια γενετική μετάλλαξη που εκπαίδευσε το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά με υπερφόρτιση στον ιό, επειδή παρατήρησε ομοιότητες με το κοινό κρυολόγημα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Υπολογίζεται ότι το 20% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με COVID δεν έχουν συμπτώματα, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Αυτή η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έφεραν μια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται HLA-B*15:01 είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να μην έχουν συμπτώματα, σε σύγκριση με τα άτομα στη μελέτη που δεν είχαν τη μετάλλαξη. Οι ερευνητές ονόμασαν τη μετάλλαξη HLA-B*15:01 «κοινή» και υπολόγισαν ότι 1 στους 10 ανθρώπους την έχει.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από ένα μητρώο δοτών μυελού των οστών, καθώς η αντιστοίχιση μυελού των οστών βασίζεται επίσης σε γενετικές πληροφορίες HLA. Στρατολόγησαν 30.000 άτομα από το μητρώο του μυελού των οστών για να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για κινητά που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο για την παρακολούθηση της κατάστασης του COVID κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, όταν πολλοί άνθρωποι έκαναν τεστ για COVID, απαραίτητο για εργασία ή λόγω πιθανής έκθεσης.

Όταν η γενετική μετάλλαξη εντοπίστηκε σε ανθρώπους που δεν είχαν συμπτώματα, μια άλλη ομάδα Αυστραλών ερευνητών διαπίστωσε ότι η μετάλλαξη συνδέθηκε με Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον COVID. Η απάντηση υποδηλώνει προϋπάρχουσα ανοσία, όπως ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είχε εκπαιδευτεί μετά την απόκριση σε παρόμοιους ιούς.

Η προϋπάρχουσα ανοσία, η οποία φαινόταν να πηγάζει από τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των εποχιακών κρυολογημάτων, ήταν παρούσα ακόμη και σε άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον SARS-CoV-2.

«Με τη μελέτη της ανοσολογικής τους απόκρισης, αυτό μπορεί να μας επιτρέψει να εντοπίσουμε νέους τρόπους προώθησης της ανοσολογικής προστασίας έναντι του SARS-CoV-2 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική ανάπτυξη εμβολίου ή φαρμάκων», δήλωσε η ερευνήτρια Stephanie Gras, PhD, καθηγήτρια και επικεφαλής εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο La Trobe στην Αυστραλία, σε δήλωση.