Η εφαρμογή αντηλιακού μία φορά την ημέρα δεν προστατεύει

Η εφαρμογή αντηλιακού μία φορά την ημέρα δεν προστατεύει

Της Γιάννας Σουλάκη

Αντηλιακά προϊόντα που εφαρμόζονται μόλις μία φορά την ημέρα δεν προσφέρουν καμία αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο και τον καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζει έρευνα που διεξήγαγε το περιοδικό της βρετανικής Ένωσης Καταναλωτών «Which?».

Δοκιμές στο εργαστήριο σε τέσσερις μεγάλες μάρκες αντηλιακών προϊόντων έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30, μετά από 6 έως 8 ώρες μειώθηκε κατά 74%, αφήνοντας το δέρμα ευάλωτο και εκτεθειμένο στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο επιστημονικό μικροσκόπιο της μελέτης του «Which?» μπήκαν τέσσερα προϊόντα που οι κατασκευαστές τους υποστήριζαν ότι προσφέρουν πλήρη προστασία για τουλάχιστον 8 ώρες. Ωστόσο η έρευνα απέδειξε κάτι διαφορετικό: μετά το πέρας κάποιων ωρών, το αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 –κι αν δεν επαναλαμβανόταν η χρήση του– «έπεφτε» τόσο χαμηλά η προστασία που παρείχε, που έφτανε μόλις στο επίπεδο που προσφέρει ο δείκτης SPF8.

Στην Αυστραλία, αντηλιακά προϊόντα με ένδειξη χρήσης «μία φορά την ημέρα» απαγορεύονται από τη νομοθεσία ως παραπλανητικά, καθώς βοηθούν στη διάδοση της ψευδούς φήμης ανάμεσα τους καταναλωτές ότι δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τακτικά τη χρήση τους. Είναι μια νοοτροπία που μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία των ανθρώπων, λένε οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές.

Ο διευθυντής Πολιτικής και Εκστρατειών της «Which?», Alex Neill, ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του δέρματος 100.000 άνθρωποι και προειδοποίησε τους κατασκευαστές:

«Ορισμένοι κατασκευαστές πρέπει να πάρουν πιο αυστηρά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι τα αντηλιακά προϊόντα τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις προστασίας του καταναλωτή, αλλά και στις υποσχέσεις που προβάλλουν στις συσκευασίες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδράσεις από την πλευρά των εταιρειών

Οι ερευνητές, προκειμένου να αποδείξουν τα συμπεράσματά τους, προχώρησαν στο ακόλουθο πείραμα: εφάρμοσαν τα συγκεκριμένα αντηλιακά που εξετάστηκαν στις πλάτες εθελοντών, οι οποίοι στη συνέχεια πέρασαν τη μέρα τους σε μία καρέκλα εντός του εργαστηρίου, φορώντας ένα t-shirt. Μετά από έξι έως οκτώ ώρες (ανάλογα με το πόσο χρόνο ισχυριζόταν ότι διαρκούσε το προϊόν) η προστασία από τον ήλιο που παρείχαν τα αντηλιακά επανεξετάστηκε. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις αρχικές τους διαπιστώσεις για την κατακόρυφη πτώση της αντηλιακής προστασίας.

Η συγκεκριμένη δοκιμή αμφισβητήθηκε από την Ένωση Εταιρειών Καλλυντικών Προϊόντων & Προϊόντων αρωματοποιίας, εκπρόσωπος της οποίας επέκρινε τη μέθοδο που ακολουθήθηκε κατά τη διαδικασία, αποδίδοντας τη μείωση της προστασίας στα μπλουζάκια που φορούσαν οι εθελοντές:

Ο επικεφαλής του φορέα, Dr.Chris Flower, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε ότι το αντηλιακό εφαρμόζεται σε περιοχές του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο, άρα δεν μπορούμε να εγγυηθούμε αντηλιακή προστασία σε περιοχές που καλύπτονται κάτω από ρούχα, τα οποία μπορεί να απορροφήσουν το αντηλιακό. Πιστεύουμε ότι η δοκιμές δεν ήταν αντικειμενικές και ότι οι κατηγορίες του “Which?” δεν είναι δικαιολογημένες».

Τι υποστηρίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και Δ/ντής της Κλινικής Μαστού του νοσοκομείου Αγ.Σάββας, κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας στο liberal.gr, συνιστά αυστηρά μέτρα προστασίας από τον ήλιο, ο οποίος –κατά τα άλλα– είναι φίλος μας, όπως λέει χαρακτηριστικά ο γιατρός:

«Ως Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστούμε την τακτική επάλειψη με αντιηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας, ανεξάρτητα του τι αναφέρεται στη συσκευασία του προϊόντος, για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μετά την είσοδο και έξοδο από τη θάλασσα, όταν αποδεδειγμένα η αντιηλιακή κρέμα έχει σε μεγάλο βαθμό "ξεπλυθεί". Επίσης συμβουλεύουμε τους πολίτες να αποφεύγουν την απότομη πολύωρη έκθεση στον ήλιο, να προτιμούν να κάνουν το μπάνιο τους πριν από το μεσημέρι ή το απόγευμα και να φορούν κατάλληλα ρούχα και πλατύγυρα καπέλα. Ο ήλιος είναι φίλος, αν μάθουμε να τον σεβόμαστε», υποστηρίζει ο κ. Φιλόπουλος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, επίσης, πως για να έχει αποτέλεσμα η αντηλιακή προστασία σε έναν ενήλικα κατά την έκθεση του στο ήλιο κι όταν βρίσκεται στη θάλασσα, θα πρέπει να κάνει επάλειψη με τρεις κουταλιές της σούπας αντηλιακό, κάθε δύο ώρες. Η συχνότητα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.