Γιατροί του ΕΣΥ σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες στο ΕΣΥ: Ποιες οι προϋποθέσεις
Shutterstock
Shutterstock

Γιατροί του ΕΣΥ σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιώτες στο ΕΣΥ: Ποιες οι προϋποθέσεις

Ενώ σήμερα Τρίτη (12/3) είναι η «πρεμιέρα» των απογευματινών χειρουργείων, πρώτα στις 16.00 στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και στις 17.00 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το υπουργείο Υγείας προχωρά ακάθεκτο στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί προς όφελος πολιτών και γιατρών.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Μάιο φαίνεται πως οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το εισόδημά τους είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο είτε εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με το δημόσιο νοσοκομείο εφόσον βέβαια το επιθυμούν.

«Όταν ένας γιατρός του ΕΣΥ έχει ολοκληρώσει πλήρως τις ευθύνες του απέναντι στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή έχει κάνει το ωράριο του, τις εφημερίες του, θα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του να έχει οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική εργασιακή σχέση θέλει. Αυτό μπορεί να είναι από το ιδιωτικό ιατρείο έως και μια συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Πρόκειται, πάντως, για ένα μέτρο που πολλοί γιατροί από τα Δημόσια Νοσοκομεία ανυπομονούν να δουν να εφαρμόζεται, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που είναι επιφυλακτικοί στο αν τελικά θα τα καταφέρουν, καθώς ένα ιδιωτικό ιατρείο έχει έξοδα συντήρησης.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Πέμπτη, ενώ μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή.

«Οι ιατροί του ΕΣΥ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας», αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Προϋπόθεση για τη λειτουργία των παραπάνω είναι να μη διαταράσσεται, διαφοροποιείται ή παραβιάζεται η εύρυθμη ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του Νοσοκομείου ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας (συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου ή του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού.

Η παράβαση των όρων που θέτει το Υπουργείο θα επισύρει την επιβολή ποινών για όποιους γιατρούς δεν τους ακολουθούν, με ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Από την άλλη, αυτήν τη στιγμή υπάρχει η σκέψη ώστε και οι ιδιώτες γιατροί να μπορούν να εργάζονται σε δομές του ΕΣΥ. «Για παράδειγμα εάν ένας χειρουργός θέλει με την ομάδα του, να κάνει χρήση της χειρουργικής αίθουσας ενός δημόσιου νοσοκομείου θα πληρώνει για αυτή τη χρήση.

Όμως θα υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για αυτή τη συνεργασία. Για να μπορεί ένας γιατρός να έχει αυτή τη συνεργασία θα πρέπει να συμμετέχει και στην εφημερία, να αναλαμβάνει δηλαδή και μερίδιο των ευθυνών του νοσοκομείου, γιατί διαφορετικά είναι αδικία για του γιατρούς που εργάζονται στο νοσοκομείο» εξηγεί ο υπουργός.