Δύσκολος χειμώνας - Κοκτέιλ ιώσεων, πιθανό νέο κύμα Covid

Δύσκολος χειμώνας - Κοκτέιλ ιώσεων, πιθανό νέο κύμα Covid

Δύσκολος προμηνύεται ο τρίτος χειμώνας της πανδημικής εποχής, αφού έχουν «ανακάμψει» όλες οι ιώσεις από τις οποίες μας προστάτευαν τα περιοριστικά μέτρα τους δύο προηγούμενους χειμώνες. 

Η αυστηρή χρήση της μάσκας και οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι τον περσινό χειμώνα για μαζικές συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες, είχαν σαν αποτέλεσμα την ύφεση πολλών από τις ιώσεις που συνήθως «κυκλοφορούν» τους χειμερινούς μήνες. 

Ταυτόχρονα όμως, είχαν και σαν αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας σύστημα να «ξεχάσει» πώς αμύνεται απέναντι σε πολλούς κοινούς ιούς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι, κυρίως τα μικρά παιδιά και οι ευπαθείς πληθυσμοί, είναι φέτος πιο ευάλωτοι. 

Με αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί ανησυχούν τώρα για πιθανή ταυτόχρονη κυκλοφορία, ενδεχομένως και έξαρση όχι μόνο του κορονοϊού και της γρίπης αλλά και πολλών άλλων ιών όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός, οι αδενοιοί, οι ρινοιοί και άλλοι. 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε χθες το «στίγμα», λέγοντας ότι η μάσκα μας «στέρησε» σημαντική άμυνα έναντι κοινών ιών. 

«Ένας από τους βασικούς λόγους αυτής της ανησυχίας είναι ότι φέτος μας λείπει η ανοσολογική «προίκα», μας λείπει η ανοσολογική υπενθύμιση. Επομένως είμαστε πιο ευάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Θεοδωρίδου. 

Ήδη κυκλοφορούν πολλές ιώσεις, ιδίως ανάμεσα στα παιδιά τα οποία τις μεταδίδουν και στους μεγάλους. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις ταυτόχρονης προσβολής από περισσότερους του ενός ιούς. 

Όσο προχωράμε προς το χειμώνα η κατάσταση θα χειροτερεύει αφού ο κρύος καιρός ευνοεί την ανάπτυξη και μετάδοση των περισσότερων αναπνευστικών ιών. Ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την χειμερινή πορεία του, ούτε βέβαια να αποκλείσει ένα πιθανό νέο κύμα. 

Ενδείξεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Τα μηνύματα που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αισιόδοξα: Η εποχική γρίπη φαίνεται να έχει κάνει «δυναμική» έναρξη, με περίπου διπλάσια κρούσματα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επιπλέον, στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφεται αξιοσημείωτη έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Πρόκειται για έναν γνωστό ιό, που κυκλοφορεί κάθε χρόνο και μπορεί να προκαλέσει βαριά συμπτώματα κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Φέτος, οι ΗΠΑ αναφέρουν πολλαπλά περιστατικά RSV που συρρέουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Ήδη έχει αρχίσει να συζητείται ο όρος “tripledemic” ο οποίος υποδηλώνει την τριπλή κυκλοφορία Covid-19, γρίπης και RSV.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, η κατάσταση είναι καλύτερη στην Ευρώπη και στη χώρα μας: Η γρίπη, αν και εμφανίστηκε σχετικά νωρίτερα από άλλες χρονιές, παραμένει ως τώρα σε χαμηλά επίπεδα ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντική κυκλοφορία του RSV.  

Εμβόλιο για να προλάβουμε την έξαρση 

Αυτό μας δίνει το περιθώριο να αξιοποιήσουμε την προστασία που μπορούν να μας προσφέρουν τα εμβόλια, κατά του κορονοϊού και της γρίπης.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου καλό είναι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός κατά της γρίπης, ώστε ο οργανισμός να προλάβει να αναπτύξει αντισώματα πριν την πιθανή έξαρση του ιού. 

Εκτιμάται ότι έχουν γίνει ήδη ένα εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να αναβάλλεται ο εμβολιασμός ο οποίος μπορεί να θωρακίσει τον πληθυσμό έναντι της βαριάς νόσου που πιθανόν να προκύψει από την ταυτόχρονη λοίμωξη με γρίπη και κορονοϊό. 

Χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υπογράμμισε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια προστατεύουν και από τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού, ακόμη και από αυτές που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί! 

Τα παιδιά – κατεξοχήν ευάλωτος πληθυσμός – είναι σε ένα βαθμό προστατευμένα έναντι άλλων ιών από τα εμβόλια που τους χορηγούνται στο πλαίσιο του προγράμματος υποχρεωτικών εμβολιασμών.  

Η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως και για τον εμβολιασμό βρεφών από 6 μηνών και μικρών παιδιών, με υποκείμενα νοσήματα ή σε ανοσοκαταστολή. Μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και τα υγιή βρέφη και μικρά παιδιά έως 4 ετών, εφόσον το κρίνει σκόπιμο ο παιδίατρός τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά 5 – 11 ετών. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Θεοδωρίδου, με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και των υποπαραλλαγών της, αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά. Ωστόσο, τα υγιή παιδιά κατά κανόνα εκδηλώνουν ελαφρά συμπτώματα. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί κάμψη στην εμφάνιση του φλεγμονώδους πολυσυστηματικού συνδρόμου το οποίο είχε προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην αρχική φάση της πανδημίας.