20.000 γιατροί εκτός συνόρων - 7 δισ. η εκπαίδευσή τους

20.000 γιατροί εκτός συνόρων - 7 δισ. η εκπαίδευσή τους

Πάνω από 20.000 νέοι γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) ο οποίος υπολογίζει ότι η εκπαίδευση αυτών των γιατρών κόστισε στην Ελλάδα τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Εκτιμάται ότι για να εκπαιδευτεί ένας γιατρός απαιτούνται συνολικά 350.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά την ομιλία του σε συνέδρια για την υγεία. «Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, - εκτός των όσων συνεπάγεται για το σύστημα υγείας που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις- έχει και μία σημαντική οικονομική παράμετρο. Η χώρα μας έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, για το επιστημονικό δυναμικό που αυτή την ώρα, αξιοποιείται από τα συστήματα υγείας, των άλλων χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή, εκποίησε ένα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε επενδύσει και να παράγει προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα με την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, για τον παγκόσμιο ασθενή. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά να προσελκύσουμε και άλλους γιατρούς, μέσα από μία αναπτυξιακή διαδικασία», ανέφερε ο κ.Πατούλης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει επισημάνει κατά καιρούς πως ακόμη και αν υπήρχε άπλετο δημοσιονομικό περιθώριο, οι ιατρικές αποδοχές στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν αυτές άλλων χωρών. Έτσι, αναζητούνται άλλοι τρόποι που θα μπορούσαν να κρατήσουν τους γιατρούς εντός συνόρων και εντός του δημόσιου συστήματος υγείας.

Κάποιους από τους τρόπους αυτούς επιχειρεί να θεσπίσει το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και για πρώτη φορά προβλέπει ευελιξία στην άσκηση του ιατρικού έργου. Για πρώτη φορά, δίνεται δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν και ιδιωτικό έργο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και χωρίς να καταργείται η μονιμότητα στο ΕΣΥ.

Αντίστοιχα δίνεται και η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς μερικής απασχόλησης, χωρίς να εγκαταλείπουν τα ιατρεία τους.

 Οι διατάξεις αυτές γίνονται αποδεκτές από μερίδα του ιατρικού κόσμου, υπάρχουν όμως και αντιδράσεις, κυρίως από τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών. Η διαβούλευση συνεχίζεται.