Ποια επίπεδα θέτουν υπό ομηρία το ανοδικό momentum
Shutterstock
Shutterstock
Wall Street

Ποια επίπεδα θέτουν υπό ομηρία το ανοδικό momentum

Το δεύτερο τρίμηνο δεν μπήκε με το δεξί για την επενδυτική κοινότητα. Όχι ότι έχει γίνει κάτι συνταρακτικό, καθώς οι απώλειες στις διεθνείς αγορές είναι μόλις πέριξ του 1%.

Το πρόσφατο ράλι όμως που έχει οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τις αγορές έχει δημιουργήσει «δυσανεξία» στους επενδυτές έστω και στην παραμικρή πτώση, καθώς πυροδοτούνται ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιαστικής διόρθωσης.

Άλλωστε κατά αρκετούς αναλυτές μια έστω τεχνική διόρθωση τη «χρωστάει» η αγορά εδώ και καιρό, ενώ προβληματίζει και η αγορά των ομολόγων, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα για φέτος, με την απόδοση του 30ετούς να ξεπερνάει το 4,5% και του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να φιγουράρει υψηλότερα κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο ημέρες, στο μεγαλύτερο άλμα από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Σήμα SOS εκπέμπει και το επενδυτικό καταφύγιο του χρυσού, το οποίο χθες παρά την άνοδο της απόδοσης των ομολόγων σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά, με το ασήμι να ακολουθεί την άνοδο με ποσοστό 3,5%, αντικατοπτρίζοντας την επιβάρυνση των γεωπολιτικών μετώπων.

Το ερώτημα της εβδομάδας λοιπόν είναι αν οι δύο αρνητικές ημέρες στη σειρά για τη μητέρα των αγορών, τον S&P500, είναι σηματωρός για μια βαθύτερη διόρθωση. Από ποιο σημείο και μετά ανησυχούμε;

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα η διόρθωση μέχρι στιγμής της μητέρας των αγορών είναι εντός των πλαισίων των τελευταίων πέντε μηνών.

Μέχρι που εκτονώνονται οι διορθώσεις του S&P500 από τον Νοέμβριο του 2023; Συνήθως μέχρι τον κινητό μέσο των 21 ημερών, εκτός από δύο φορές που πλησίασε τον μέσο κινητό των 30 ημερών.

Χθες λοιπόν η μητέρα των αγορών ακούμπησε ενδοσυνεδριακά τον μέσο κινητό των 21 ημερών, ήτοι τις 5183 μονάδες.

Αν τις επόμενες ημέρες διαρρήξει καθοδικά τις 5183 μονάδες και τεστάρει χωρίς επιτυχία τον 30άρη, ήτοι τις 5152 μονάδες, τότε προφανώς κάτι αλλάζει πλέον στην αγορά από πλευράς τεχνικών ορόσημων.

Άλλη μια παρατήρηση που μπορεί να κάνει κανείς στο παρακάτω διάγραμμα είναι η εμφανής αρνητική απόκλιση του RSI. (σ.σ: Όταν ο δείκτης ή η μετοχή που μας ενδιαφέρει φθάνει σε νέα υψηλά και οι τιμές του RSI δεν ακολουθούν και αυτές σε νέα υψηλά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα οι τιμές της μετοχής ή του δείκτη να είναι έτοιμες να αντιστρέψουν την ανοδική πορεία τους).

Τι πυροδότησε τη νευρικότητα

Η πτώση της Τρίτης στη Wall πυροδοτήθηκε από τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα για τον κλάδο της μεταποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα ισχυρότερα των εκτιμήσεων στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management ISM για την πορεία της μεταποίησης, δημιούργησαν αμφιβολίες για το αν η Fed θα μπορέσει εν τέλει να πραγματοποιήσει το 2024 τις τρεις μειώσεις των επιτοκίων που προοιώνισε ο Πάουελ στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής.

Βλέπετε, ο δείκτης ISM για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ ενισχύθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το Μάρτιο και πέρασε σε έδαφος ανάπτυξης, έστω οριακής, για πρώτη φορά σε ενάμισι έτος. Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία, ενισχύθηκε και η παράμετρος των τιμών και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Το αποτέλεσμα ήταν να περιοριστούν οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed τον Ιούνιο, με την αγορά να τιμολογεί πλέον με πιθανότητα πέριξ του 60% αυτό το σενάριο από 70% πριν την ανακοίνωση.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της χθεσινής ημέρας να αναφέρουμε ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν οριακά στα 8,76 εκατομμύρια από την καθοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 8,75 εκατομμυρίων τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές πρόεβλεπαν πτώση στα 8,73 εκατομμύρια.

Η ενίσχυση του πετρελαίου ήταν ένα ακόμα βαρίδι για την επενδυτική ψυχολογία, καθώς συνεχίζει την ανοδική του πορεία εν μέσω νέων επεισοδίων στη Μέση Ανατολή, αλλά και εν μέσω νέων ανησυχιών για την προσφορά εξαιτίας των επιθέσεων της Ουκρανίας σε ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Με τις τιμές του πετρελαίου στο υψηλό πέντε μηνών, κοντά στα 89 δολάρια/βαρέλι, οι επόμενες μετρήσεις των πληθωριστικών πιέσεων δεν αποκλείεται να μην είναι και τόσο ευοίωνες για τις Κεντρικές Τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν πράγματι σε μειώσεις επιτοκίων.

Αυτό ακριβώς μας υπέδειξε χθες και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων. Ενόψει των μειώσεων των επιτοκίων οι τιμές των ομολόγων έπρεπε να ενισχύονται και άρα οι αποδόσεις τους να μειώνονται. Το γεγονός ότι οι τιμές υποχωρούν δηλώνει ότι η αγορά δεν είναι και τόσο σίγουρη για την επικείμενη άνοδο των επιτοκίων.

Αυτό μας είπε άλλωστε με «διακριτικό» τρόπο και η πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Cleveland, Loretta Mester, η οποία δήλωσε χθες ότι η Κεντρική Τράπεζα ναι μεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων της φέτος, αλλά πρώτα θα πρέπει να δούμε αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν ότι μια τέτοια κίνηση είναι δυνατή.

«Επειδή αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, δεν περιμένω ότι θα έχω αρκετές πληροφορίες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση για να αποφασίσω για μείωση των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ Jerome Powell, σε κάθε συνέντευξη του τονίζει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου αν και βρίσκεται σε καθοδική πορεία που δεν είναι όμως γραμμική.

Τουτέστιν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά...

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.