Ανακάμπτουν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ενώ η κυβέρνηση μειώνει τον έκτακτο φόρο
Shutterstock
Shutterstock

Ανακάμπτουν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ενώ η κυβέρνηση μειώνει τον έκτακτο φόρο

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανακάμπτουν την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση περιόρισε την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ανακοίνωση της Δευτέρας για την επιβολή φόρου 40% επί του υπερβάλλοντος εισοδήματος που θα προέκυπτε από τα υψηλότερα επιτόκια το 2023 θα επέφερε πλήγμα 19% στα καθαρά κέρδη των ιταλικών δανειστών για το έτος.

Οι μετοχές της BPER Banca, της Banco BPM, της Intesa Sanpaolo, της Finecobank και της UniCredit υποχώρησαν απότομα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της Τρίτης, σβήνοντας περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ιταλικού τραπεζικού τομέα.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ανησυχία της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι θα περιορίσει την εισφορά επί των καθαρών εσόδων από τόκους στο 0,1% των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο περιουσιακών στοιχείων - μόλις το ένα πέμπτο του επιπέδου που η Citi είχε εκτιμήσει ότι θα μπορούσε να φθάσει.

Οι μετοχές της Finecobank ανέκαμψαν κατά 6% μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ η Unicredit και η Banco BPM σημείωσαν άνοδο άνω του 4%. Η BPER Banca και η Intesa Sanpaolo κέρδισαν 3,8% και 2,7% αντίστοιχα.

Ο Τζιανμάρκο Ράνια, επικεφαλής μετοχών της Banor Capital, δήλωσε ότι η χαοτική εβδομάδα για το υπουργείο Οικονομικών δεν θα έχει μόνιμο αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς απέναντι στον ιταλικό τραπεζικό τομέα. Δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ότι επρόκειτο απλώς για ένα «κακώς επικοινωνημένο δημοσιονομικό μέτρο» και ότι η κυβέρνηση «δεν έκανε πραγματικά τους σωστούς υπολογισμούς».

«Αρχικά, αμέσως μετά την ανακοίνωση του έκτακτου φόρου το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι περίμενε να εισπράξει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους, αλλά στη συνέχεια η αγορά συνειδητοποίησε ότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν», εξήγησε η Ράνια.

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι αναλυτές άρχισαν να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και συνειδητοποίησαν ότι αν το μέτρο επρόκειτο να επηρεαστεί πλήρως, τα πραγματικά έσοδα για την ιταλική κυβέρνηση θα ήταν πολύ περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια [ευρώ] - περίπου 4,5, 5 δισεκατομμύρια».

Συνειδητοποιώντας ότι θα μπορούσε να λάβει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να μπορέσει να μειώσει τους φόρους και να προσφέρει οικονομική στήριξη στους κατόχους ενυπόθηκων δανείων, το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε στη συνέχεια το ανώτατο όριο - το οποίο θα σημαίνει σημαντικά μικρότερη αρνητική επίπτωση στα κέρδη του 2023, δήλωσε η Ράνια.

«Εάν εφαρμοζόταν πλήρως υπό τους αρχικούς κυβερνητικούς όρους, θα είχαμε επιπτώσεις μεταξύ 20% και 25% στα κέρδη του 2023 για τις τράπεζες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μεταξύ 8% και 15% για τις μεγάλες τράπεζες», εκτίμησε η Ράνια.

«Με αυτές τις αλλαγές, τώρα μιλάμε για αριθμούς που είναι λιγότερο σημαντικοί, πιο ελεγχόμενοι, οπότε μιλάμε για 10, 12% αντίκτυπο στα κέρδη για τις μικρές, μεσαίες τράπεζες στα κέρδη του 2023, και κάτι όχι πραγματικά σημαντικό για τις μεγάλες τράπεζες στην περιοχή του 3-5%».

Η Ράνια σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της πτωτικής δυναμικής της Τρίτης στις τιμές των μετοχών των τραπεζών οφείλεται στις ανησυχίες για τις αμοιβές των μετόχων, οι οποίες αποτελούν εδώ και καιρό πόλο έλξης για τους επενδυτές που αναζητούν σταθερές αποδόσεις.

«Το ιταλικό τραπεζικό σύστημα κατά μέσο όρο αποδίδει στους μετόχους απόδοση της τάξης του 11, 12%, αν συμπεριλάβετε τα μερίσματα και τις επαναγορές, οπότε είναι σαφές ότι χθες αυτό τέθηκε έντονα υπό έλεγχο», είπε.

«Μετά τη χθεσινοβραδινή προσαρμογή του ανώτατου ορίου, οι περισσότερες τράπεζες επιβεβαιώνουν τις πολιτικές διανομής των μετόχων τους, ιδίως οι μεγαλύτερες τράπεζες - UniCredit και Intesa».