8ος χρόνος, ημέρα 2436η
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022

Ζελένσκι: Πρόθυμος για συνομιλίες μόνο απευθείας με τον Πούτιν

Ζελένσκι: Πρόθυμος για συνομιλίες μόνο απευθείας με τον Πούτιν
Ap Images

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει μόνο απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και όχι μέσω διαμεσολαβητών. Πρόσθεσε ότι αν ο Ρώσος Πρόεδρος «κατανοήσει την πραγματικότητα» υπάρχει η πιθανότητα να βρεθεί διπλωματική διέξοδος από τη σύγκρουση.

Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος για δεύτερη φορά σε ακροατήριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, μετά τη χθεσινή πρώτη του ομιλία σε βίντεο - σύνδεση ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι να ανακτήσει ολόκληρη την επικράτειά της.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της πίσω στις γραμμές που βρίσκονταν πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου. «Αυτό μπορεί να είναι πρώτο βήμα προς τις συνομιλίες», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία παίζει με τον χρόνο στις συνομιλίες της με την Ουκρανία.

«Απειλή πολέμου»

Χθες Τρίτη, ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε ότι οποιαδήποτε ειρήνη θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι «τελικές» αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί για το μέλλον των αποσχισμένων περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία προτείνει η Ρωσία να αποχωρήσει από την Κριμαία θα αντιμετωπιζόταν ως απειλή πολέμου.

Πηγή: Reuters