Yπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας ψήφισαν oι Νεοζηλανδοί

Yπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας ψήφισαν oι Νεοζηλανδοί

Οι Νεοζηλανδοί ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης της ευθανασίας, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το θέμα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αλλά φαίνεται ότι απορρίπτουν τη νομομοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Τα δύο δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 17 Οκτωβρίου στο περιθώριο των βουλευτικών εκλογών στη Νέα Ζηλανδία.

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, το 65,2% των ψηφοφόρων στηρίζει την ευθανασία, ενώ το 53,1% είναι αντίθετο στη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Στα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχει περιληφθεί ακόμη η ψήφος περίπου μισού εκατομμυρίων Νεοζηλανδών που ψήφισαν από το εξωτερικό, και οι οποίοι εκπροσωπούν το 20% του εκλογικού σώματος, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία για την κάνναβη ενδέχεται να αλλάξουν.

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ευθανασία θα είναι δεσμευτικό για την κυβένρηση της χώρας, ενώ αυτού για τη μαριχουάνα όχι. Η νομιμοποίηση του ιατρικά υποβοηθούμενου θανάτου είχε επικυρωθεί από το κοινοβούλιο πέρυσι, όμως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη εν αναμονή του δημοψηφίσματος.

Εφόσον νομιμοποιηθεί η ευθανασία στη Νέα Ζηλανδία, η χώρα θα γίνει η έβδομη χώρα παγκοσμίως που θα την επιτρέπει.

Η νομοθεσία, που προβλέπει ότι η ευθανασία αφορά τους ασθενείς σε τελικό στάδιο, με λιγότερο από έξι μήνες ζωής οι οποίοι υποφέρουν “αφόρητα”, θα ισχύσει από τον Νοέμβριο του 2021.

Όσοι ζητούν να υποβληθούν σε ευθανασία θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και θα χρειάζεται η έγκριση δύο γιατρών – τον γιατρό του ασθενή και έναν ανεξάρτητο-- ενώ θα πρέπει να έχει γίνει και ψυχιατρική εκτίμηση του ασθενούς ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητά του να λαμβάνει αποφάσεις.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε αρνηθεί να δηλώσει τι θα ψηφίσει το δημοψήφισμα για την κάνναβη, αν και εκπρόσωπός της σήμερα επεσήμανε ότι ψήφισε “ναι” και στα δύο δημοψηφίσματα.