WSJ: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα F-35

WSJ: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα F-35

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να αποσυρθούν από τη συμφωνία ύψους 23 δισ. δολαρίων για την αγορά F-35, μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper και προηγμένων πυρομαχικών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αξιωματούχος της χώρας παραπονέθηκε ότι οι απαιτήσεις ασφαλείας που έχουν θέσει οι ΗΠΑ είναι επαχθείς. Η κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, Lockheed Martin, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα. 

Οι δύο χώρες ανέφεραν πάντως ότι ελπίζουν να καταφέρουν να επιλύσουν τη διαφωνία τους. «Τα ΗΑΕ ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι διακόπτουν τις συνομιλίες» για την απόκτηση 50 μαχητικών F-35, ανέφερε ένας αξιωματούχος των Εμιράτων. «Οι τεχνικές απαιτήσεις, οι λειτουργικοί περιορισμοί και μια ανάλυση του κόστους έναντι των κερδών οδήγησαν σε αυτήν την επανεκτίμηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα ωστόσο με έναν αξιωματούχο, οι ΗΠΑ παραμένουν «ο προμηθευτής που προτιμούν τα Εμιράτα» για συστήματα προηγμένης τεχνολογίας και, παρά την αναστολή των συζητήσεων για τα F-35, μια αποστολή των ΗΑΕ θα επισκεφθεί αυτήν την εβδομάδα την Ουάσινγκτον για συνομιλίες. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε από την πλευρά του ότι είναι χρήσιμο να συζητούνται τα προαπαιτούμενα πριν από τη μεταφορά τεχνολογίας. Αυτά τα προαπαιτούμενα καθώς και «η προστασία των αμερικανικών αμυντικών όπλων είναι καθολικά, αδιαπραγμάτευτα» και δεν αφορούν μόνα τα Εμιράτα, τόνισε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά 50 αεροσκαφών F-35 και 18 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper, σύμφωνα με στο Reuters.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, είχαν εκφράσει εδώ και καιρό ενδιαφέρον για την απόκτηση των F-35 που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, με την πόρτα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας να ανοίγει όταν συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τον Αύγουστο του 2020.

Στις 4 Δεκεμβρίου, αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΑΕ ανέφερε ότι μια συμφωνία για την αγορά γαλλικών μαχητικών Rafale θα συμπλήρωνε τη σχεδιαζόμενη συμφωνία για την αγορά των F-35, χωρίς να την αντικαθιστά.