7ος χρόνος, ημέρα 2230η
Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021

WP: Ο Τραμπ καλεί τους γερουσιαστές για πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία

WP: Ο Τραμπ καλεί τους γερουσιαστές για πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμ κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές την ερχόμενη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα προμήθειας των F-35 και την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, σύμφωνα με δημοσίευμα της washingtonpost που αναδημοσιεύει η Daily Sabah.

Επικαλούμενο δυο αξιωματούχους, χωρίς να τους κατονομάζει το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει οι γερουσιαστές τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος κρατάει «συγκεχυμένη στάση», λέγοντας αρχικά ότι δεν  «δεν εξετάζονται κυρώσεις αυτή τη στιγμή» και μετά ότι «το βλέπουμε».

Παραθέτει δηλώσεις του Ν. Τραμπ ότι η κατάσταση είναι «πολύ πολύ δύσκολη», κατηγορώντας τον προκάτοχό του Μπάρα Ομπάμα για τις εξελίξεις. «Η προηγούμενη διοίκηση έκανε μερικά μεγάλα λάθη με την Τουρκία» είχε σημειώσει.

Ο Τράμπ δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη: «Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν πουλούσε τους πυραύλους Patriot, χρειάζονταν τους πυραύλους Patriot για άμυνα, δεν θα τους πουλούσαν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και η Τουρκία προσπάθησε πολύ σκληρά να τις αγοράσει και δεν θα τις πουλούσαν, και αυτό συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν η Τουρκία να αγοράσει τους πυραύλους Patriot, υποστηρίζοντας ότι οι s-400 είναι ασύμβατοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και τα αεροσκάφη F-35, καθώς και ότι η Τουρκία διαβεβαίωσε πως δεν θα ενσωματωθεί το ρωσικό σύστημα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απειλήσει τη συμμαχία.