Υπόθεση Κασόγκι: Σε εξέλιξη έρευνα των τουρκικών αρχών στο προξενείο της Σ. Αραβίας

Υπόθεση Κασόγκι: Σε εξέλιξη έρευνα των τουρκικών αρχών στο προξενείο της Σ. Αραβίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται  αυτή την ώρα έρευνα της τουρκικής αστυνομίας στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολη για την υπόθεση εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Περισσότεροι από δέκα αστυνομικοί βρίσκονται στο κτίριο, ενώ έχει αποκλειστεί η γύρω περιοχή.

Η Τουρκία αποδέχτηκε την πρόταση του Ριάντ την περασμένη εβδομάδα να σχηματιστεί μια κοινή ομάδα για να ερευνήσει τις συνθήκες εξαφάνισης του Κασόγκι, γεγονός που προκάλεσε απειλές για οικονομικές κυρώσεις από δυτικούς συμμάχους.

Ο πρίγκιπας Χαλίντ αλ-Φαϊζάλ, ένα βασικό μέλος της κυβερνώσας οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και σύμβουλος του βασιλιά Σαλμάν, συνομίλησε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν για την υπόθεση του Κασόγκι, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία και επισήμαναν την αναγκαιότητα να σχηματιστεί κοινή ομάδα έρευνας από τις δύο χώρες.

Παράλληλα, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέταξε τον εισαγγελέα να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση, δήλωσε σήμερα στο Reuters σαουδάραβας αξιωματούχος, ενώ την πληροφορία μετέδωσε και το πρακτορείο Bloomberg.

"Ο βασιλιάς διέταξε τον Δημόσιο Εισαγγελέα να ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση του Κασόγκι με βάση τις πληροφορίες από την κοινή ομάδα στην Κωνσταντινούπολη", είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλάει δημοσίως.

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και επικριτής του Ριάντ, εξαφανίστηκε πριν από δύο εβδομάδες μετά την είσοδό του στο προξενείο. Η Τουρκία θεωρεί ότι δολοφονήθηκε και ότι το πτώμα του στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ενώ η Σαουδική Αραβία αρνείται τις κατηγορίες.


Στάση αναμονής διατηρεί το Ιράν

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υιοθετήσει στάση αναμονής στην υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, εξέχοντος επικριτή της Σαουδικής Αραβίας, χώρας αντιπάλου της Τεχεράνης, ο οποίος εξαφανίσθηκε στις 2 Οκτωβρίου αφού εισήλθε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτιμάμε να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και γεγονότα ... Είναι υπερβολικά νωρίς για να σχολιάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Σε μποϊκοτάζ εναντίον της Uber καλεί το Μπαχρέιν λόγω της υπόθεσης Κασόγκι

O υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν έκανε έκκληση για μποϊκοτάζ της εταιρείας Uber έπειτα από την απόφαση του Ντάρα Κοσροβσάχι, του επικεφαλής της, να μην παρευρεθεί σε επιχειρηματική διάσκεψη στη Σαουδική Αραβία -- σύμμαχο του βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παροχής υπηρεσίας μεταφορών ανέφερε σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη Future Investment Initiative στη Σαουδική Αραβία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση με τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το Public Investment Fund, το οποίο φιλοξενεί τη διάσκεψη, επένδυσε στην Uber 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 κι έγινε έτσι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της εταιρείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ