ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Παράνομες και μεροληπτικές» οι κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις

ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Παράνομες και μεροληπτικές» οι κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις

«Μεροληπτικές» και «παράνομες» χαρακτηρίζει τις χθεσινές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος 2 Τούρκων πολιτών για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η ΕΕ «έχει γίνει «όμηρος» των μαξιμαλιστικών αξιώσεων των Ελλήνων».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «η κύρωση που ανακοινώθηκε, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. στις 11 Νοεμβρίου 2019, δεν έχει καμία αξία για εμάς και είναι άκυρη και κενή σημασίας» και επισημαίνει πως «αυτή η άδικη πολιτική εναντίον των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αντιβαίνει τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο «κεκτημένο» της Ε.Ε».

«Οποιαδήποτε απόφαση και να πάρει η Ε.Ε., θα είναι μία μάταιη προσπάθεια να υπαγορεύσει στην Τουρκία τις υπέρμετρες συνοριακές αξιώσεις των Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων. Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δρα ως διεθνές δικαστήριο. Δεν μπορεί να παρουσιάζει ανεπεξέργαστους και αμφιλεγόμενους όρους για το δίκαιο της θάλασσας ως τελεσίδικη θαλάσσια οριοθέτηση», προσθέτει.

Εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι «είναι πάρα πολύ θλιβερό να βλέπει κανείς ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και έχει γίνει «όμηρος» των μαξιμαλιστικών αξιώσεων και πολιτικών των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων» και προειδοποιεί πως η απόφαση για κυρώσεις «δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντιθέτως, θα την ενισχύσει περαιτέρω».

Διαβάστε ακόμα

ΕΕ: Κυρώσεις σε 2 Τούρκους για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ