ΥΠΕΞ Ισπανίας: Συστήνει στους Ισπανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

ΥΠΕΞ Ισπανίας: Συστήνει στους Ισπανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

«Συνιστάται στους Ισπανούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα αυτή να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο προσωρινής εγκατάλειψης της μέσω των διαθέσιμων εμπορικών μέσων μεταφοράς καθώς οι τρέχουσες συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη σύσταση να μην ταξιδεύουν οι Ισπανοί στην Ουκρανία «δεδομένης της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας» στην περιοχή, λόγω της αύξησης των εντάσεων.

Περισσότεροι από 500 Ισπανοί είναι εγγεγραμμένοι στα ισπανικά προξενεία στην Ουκρανία, οι περισσότεροι ζουν στο Κίεβο, αν και είναι άγνωστο πόσοι μπορούν να βρίσκονται εκεί χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι. Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο εκκένωσής τους το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί καθώς συνεχίζουν να λειτουργούν εμπορικές γραμμές για να φύγουν από τη χώρα, αναφέρει το The News 24. 

Πηγές του υπουργείου επιβεβαίωσαν ότι η Ισπανία είναι «έτοιμη» να ενεργοποιήσει τη συσκευή εκκένωσης στην Ουκρανία, ενώ ζητά να παραμείνει ψύχραιμη και επιβεβαίωσαν ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αποφάσισαν «να μην αλλάξουν τίποτα προς το παρόν» και διατηρούν την ίδια θέση με την Ισπανία.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ενημέρωσε το πρωί τον βασιλιά Φελίπε για τις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, επέμεινε αυτό το Σάββατο ότι «είναι πιο σημαντικό από ποτέ» να δεσμευτούμε για διπλωματικά κανάλια και διάλογο για τη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ στο Κάντιθ, ο Ρόμπλες υπενθύμισε ότι οι αποστολές που πραγματοποιεί η Ισπανία με το ΝΑΤΟ είναι «σταθερότητας» και όχι προσβλητικές.

Ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι αξιολογούν «μόνιμα» πώς συμβαίνουν τα γεγονότα στα ουκρανικά σύνορα και επεσήμανε ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν την ενότητα».

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιλέξουμε διπλωματικούς διαύλους και διάλογο» και να πιστεύουμε ότι, «παρά τη μόνιμη αξιολόγηση, στο τέλος η διπλωματική οδός θα πετύχει», υποστήριξε.