Αρχίζουν οι εργασίες στην Αγιά Σοφιά, διόρισαν τους 4 μουεζίνηδες

Αρχίζουν οι εργασίες στην Αγιά Σοφιά, διόρισαν τους 4 μουεζίνηδες

Δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες διορίστηκαν για να λειτουργούν στην Αγιά Σοφιά, ενώ την ίδια στιγμή οι εργασίες για την μετατροπή της σε τζαμί έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ahval ο ναός θα είναι ανοιχτός συνέχεια για λατρεία, δηλαδή πέντε φορές την ημέρα, και ενδιάμεσα οι τουρίστες θα μπορούν να βλέπουν τα ψηφιδωτά και τις εικόνες που υπάρχουν στο ναό, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου.

Σήμερα ο διευθυντής του οργανισμού Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, (Diyanet), Αλι Ερμπάς, στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει πλέον η Αγιά Σοφιά, επιθεώρησε το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι. «Στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία για 5 φορές από τις 24 Ιουλίου, 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ερμπάς.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Ερμπάς μπροστά στην Αγιά Σοφιά κατόπιν επίσκεψης στον χώρο με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια,

«Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες. Οι ιμάμηδες θα έχουν τα προσόντα εκείνα προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πιστών, όσον αφορά την ανάγνωση του κορανίου και τον πλούτο της γνώσης που απαιτεί η θέση», ανέφερε ο Eρμπάς. Σύμφωνα με τον ίδιο μετά το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς στις 24 Ιουλίου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι στο χώρο θα γίνονται 5 καθημερινές προσευχές.  Κατά τον ίδιο ο οργανισμός θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τις τοιχογραφίες εντός της Αγιά Σοφιάς, προκειμένου εντός του χώρου λατρείας να μην υπάρχουν εικόνες ανθρώπων, όπως ορίζει το Ισλάμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει εντολή και έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η σκαλωσιά στην αριστερή πλευρά του κεντρικού ναού θα παραμείνει και οι εργασίες θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ahval ο ναός θα είναι ανοιχτός συνέχεια για λατρεία, δηλαδή πέντε φορές την ημέρα, και ενδιάμεσα οι τουρίστες θα μπορούν να βλέπουν τα ψηφιδωτά και τις εικόνες που υπάρχουν στο ναό, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου.

Επίσης, όπως αναφέρει το ethnos.gr το χαλί  που θα απλωθεί είναι έτοιμο καθώς η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία. Τα σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Επίσης, επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.

Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

AP Photo/Emrah Gurel

Διαβάστε ακόμα:

Ν. Δένδιας: Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση - Δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς

Επικοινωνία Κυρ.Μητσοτάκη - Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου για Αγιά Σοφιά