Τουρκία: Σήμερα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο το θέμα της Αγια Σοφιάς

Τουρκία: Σήμερα εξετάζει το Ανώτατο Δικαστήριο το θέμα της Αγια Σοφιάς

Το αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα που στηρίζει η κυβέρνηση Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί από μουσείο που είναι σήμερα, εξετάζει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, το οποίο εκτός απροόπτου αναμένεται να λάβει σήμερα τη σχετική απόφαση. Ευρύτερες αντιδράσεις προκαλεί η στάση του Τούρκου Προέδρου.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο δικαστήριο θα αποφανθεί επί της προσφυγής δυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που αιτούνται τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τέμενος, ενώ πληροφορίες που μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αναβληθεί η απόφαση, χωρίς ουδείς να μπορεί να προβλέψει την τελική έκβαση της υπόθεσης.

Σε αντίθεση με τα εκτενή πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για την Αγιά Σοφιά, σήμερα ο τουρκικός Τύπος ρίχνει τους τόνους. «Η Τουρκία περιμένει την είδηση», γράφει η Yeni Safak, «περιμένουμε ευχάριστα νέα για την Αγιά Σοφιά», αναφέρει η Turkiye, ενώ δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και παρουσιάστηκε στο ΣΚΑΙ, στο ερώτημα «για ποιο λόγο νομίζετε ότι προέκυψε το ζήτημα της Αγίας Σοφίας;», το 44% απάντησε «για αλλαγή ατζέντας για να μη συζητηθεί η παρούσα οικονομική κρίση», το 29,5% «για να μετατραπεί σε τζαμί» και το 11,7% «για να δημιουργηθεί ένα εκλογικό όπλο υπέρ της κυβέρνησης στις εκλογές».

Πάντως, μέχρι και χθες οι αντιδράσεις και οι ποικίλες παρεμβάσεις εντός και εκτός Τουρκίας συνεχίστηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οφείλει να σέβεται τις διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και ιστορικές καταβολές.

Την έκπληξή του για τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία,εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία, απαντώντας ότι το θέμα είναι αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και πως «η Αγία Σοφία αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας».

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποίησε στην αρχή της εβδομάδας πως «η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Για τα κίνητρα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μίλησε και στο γερμανικό Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ) ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Κωνσταντίνος Μύρων επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να κινητοποιήσει το εθνικιστικό και συντηρητικό-ισλαμιστικό ακροατήριό του σε μια περίοδο που η Τουρκία περνά οικονομική κρίση και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του δεν τα πηγαίνει καλά.