Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο Γκιουρτζάν, στέλεχος του κόμματος DEVA

Τουρκία: Προφυλακίστηκε ο Γκιουρτζάν, στέλεχος του κόμματος DEVA

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση, εν αναμονή της δίκης του, του Μετίν Γκιουρτζάν, ιδρυτικού στελέχους του αντιπολιτευόμενου κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) που κατηγορείται για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Γκιουρτζάν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατιωτικός, στήριξε την ίδρυση του DEVA από τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό επί πρωθυπουργίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκιουρτζάν είναι επίσης αναλυτής σε αμυντικά θέματα.

Το Anadolu μετέδωσε ότι η αστυνομία ρώτησε τον Γκιουρτζάν για τις επαφές που είχε με ξένους διπλωμάτες που εδρεύουν στην Άγκυρα. Το δικαστήριο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση ο Μπαμπατζάν είπε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Γκιουρτζάν και οι νομικοί σύμβουλοί του θα τον στηρίζουν «μέχρι τέλους». Το κόμμα δεν γνωρίζει ακόμη λεπτομέρειες της έρευνας, πρόσθεσε.

«Η δουλειά του Γκιουρτζάν βασίζεται σε ανοιχτές πηγές. Δεν έχει πρόσβαση σε κρατικά απόρρητα», τόνισε ο Μπαμπατζάν.

Οικονομική κρίση

 

Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης του DEVA είπε ότι η σύλληψη του συνεργάτη του ήταν μια προσπάθεια να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης μακριά από την οικονομική κρίση. Η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών για την επιθετική μείωση των επιτοκίων, μια πολιτική που προωθεί ο πρόεδρος Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το DEVA, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020, συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 2%. Η δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του, του AKP, έχει πέσει σε χαμηλό πολλών ετών. Οι Τούρκοι επικαλούνται ως βασικούς παράγοντες για αυτόν την οικονομική κακοδιαχείριση.

Το DEVA και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα ζητούν εκλογές, όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν όπως είναι προγραμματισμένο τον Ιούνιο του 2023.