8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις - Στη Σαουδική Αραβία πηγαίνει ο Πομπέο

Το Ιράν πίσω από τις επιθέσεις - Στη Σαουδική Αραβία πηγαίνει ο Πομπέο

Την θέση ότι οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco έγιναν από το Νότιο Ιράν εξέφρασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το δίκτυο CBS.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBS ότι «τα αντιαεροπορικά συστήματα της Σαουδικής Αραβίας δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν την επίθεση γιατί ήταν στραμμένα προς την Υεμένη». Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, οι Σαουδάραβες ειδικοί εξετάζουν δυο σημεία στο Νότιο Ιράν από τα οποία προήλθε, πιθανώς η επίθεση.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε άλλωστε χθες και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ να λάβουν μέρες στις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί με ασφάλεια ποιος ήταν ο δράστης των επιθέσεων. 

Την ίδια ώρα ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει από κοντά με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους για το θέμα.

Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν τόνισε ότι «το Βασίλειο θα υπερασπιστεί τα εδάφη του και τις εγκαταστάσεις του, ενώ είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επιθέσεις ανεξάρτητα από την προέλευση τους» και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών».