Το βρετανικό μουσείο λέει ότι αφαιρέθηκαν από ερείπια και όχι βίαια
Guardian για γλυπτά Παρθενώνα

Το βρετανικό μουσείο λέει ότι αφαιρέθηκαν από ερείπια και όχι βίαια

Τον ισχυρισμό ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα «αφαιρέθηκαν από ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα» και όχι με βίαιο τρόπο, υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθυντής του βρετανικού μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς, στην UNESCO, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. «Κλοπή κατά συρροή από τον λόρδο Έλγιν» η αφαίρεση των γλυπτών κατήγγειλε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντηση της Επιτροπής του Οργανισμού Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών, ο αναπληρωτής διευθυντής του βρετανικού μουσείου υποστήριξε συγκεκριμένα πως «μεγάλο μέρος της ζωφόρου στην πραγματικότητα αφαιρέθηκε από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα» και πως «δεν υπήρξε αφαίρεση με βίαιο τρόπο  από το κτίριο όπως αναφέρεται».

Ο ισχυρισμός αυτός έγινε σε μια συνάντηση της Unesco την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας μια νέα τροπή στην, όπως αναφέρει «μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη» και ήρθε μόνο λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι η Βρετανία ήταν πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας να επανενωθούν τα αρχαία γλυπτά με άλλους θησαυρούς στην Αθήνα.

Με δηλώσεις της στον Guardian η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού απέρριψε τους ισχυρισμούς του βρετανικού μουσείου κατηγορώντας τον Έλγιν για διάπραξη κατά συρροή κλοπής.

Με την πάροδο των ετών, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει με ακλόνητα επιχειρήματα τα αληθινά γεγονότα γύρω από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα» ανέφερε. «Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια για να το πράξει, σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».

Εν συνεχεία ο Guardian παραθέτει μαρτυρίες της εποχής, διπλωματών, βάσει των οποίων καταγράφεται η βίαιη απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Παρθενώνα με τη χρήση πριονιών και άλλων μηχανημάτων.