Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλ. Πούτιν για τις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας και τα εμβόλια
Πρωθυπουργός Σαξωνίας

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλ. Πούτιν για τις σχέσεις Γερμανίας-Ρωσίας και τα εμβόλια

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλ. Πούτιν είχε σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Σαξωνίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, δήλωσε ο ίδιος στο Twitter. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα, στην επικοινωνία που είχε με τον Βλ. Πούτιν συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας-Ρωσίας, η προμήθεια και η παραγωγή εμβολίων αλλά και η κρίσιμη κατάσταση στην Ουκρανία.

«Μέσω τηλεφώνου μίλησα με τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ Γερμανίας-Ρωσίας, τη συνεργασία στον αγώνα κατά του κορονοιού, την προμήθεια & την παραγωγή εμβολίων, καθώς και για την επιστήμη, την οικονομία και τον πολιτισμό», δήλωσε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε άλλη του ανάρτηση ανέφερε ότι: «Τη Σαξωνία και τη Ρωσία τις συνδέουν 30 χρόνια εντατικής συνεργασίας και σχέσεων. Είναι αυτονόξτο, ότι σε μια τέτοια συζήτηση αναφέρθηκαν και κρίσιμα σημεία, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η κατάσταση γύρω από τον Ναβάλνι». 

Χ. Μάας σε Κρέτσμερ: Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να χειραγωγηθείς από τη Ρωσία

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD) προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Σαξωνίας να μην επιτρέψει στον εαυτό του να χειραγωγηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. Ήλπιζε ότι ο Κρέτσμερ, στις συνομιλίες του με τη ρωσική ηγεσία, θα αναφερθεί στα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και στη φυλάκιση του Αλ. Ναβάλνι, «και να μην επιτρέψει την εκμετάλλευσή του», δήλωσε ο Μάας. «Αν συμβεί αυτό, δεν έχω κανένα πρόβλημα με το ταξίδι του, αλλιώς έχω», τόνιζε με νόημα. 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Μίχαελ Κρέτσμερ δήλωσε ότι Γερμανία σχεδιάζει να αγοράσει 30 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik-V, του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19, το οποίο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

«Συνομιλία με τον υπουργό Υγείας Μιχαηλ Μουρασκο σχετικά με το #SputnikV. Ενθαρρύνουμε θερμά μια ταχεία διαδικασία έγκρισης έως τον Μάιο. Η Γερμανία διαπραγματεύεται πάνω από 3x10 εκατομμύρια κουτιά για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Προϋπόθεση για αυτό είναι η ταχεία έγκριση του εμβολίου από το EMA», δήλωσε ο Κρέτσμερ νωρίτερα σήμερα στο Twitter, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία από την επίσκεψή του στη Μόσχα.