Τι συνεπάγεται η πτώση του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Τι συνεπάγεται η πτώση του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη

Έπειτα από την καταστροφική πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, η αντίσταση των Ουκρανών στο βιομηχανικό συγκρότημα του Αζοφστάλ απέκτησε μυθικές διαστάσεις, οι οποίες ήταν ενδεχομένως μεγαλύτερες από την πραγματικές υλιστικές προεκτάσεις της διατήρησης της χαλυβουργίας. Πολλοί στην Ουκρανία και στη Δύση συνέδεσαν συμβολικά την άνιση μάχη Κιέβου και Μόσχας με την επιτυχία των λιγοστών μαχητών, που κατάφεραν να διατηρήσουν υπερπολλαπλάσιες ρωσικές δυνάμεις καθηλωμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά και στη Ρωσία είναι σαφές το ηθικό διακύβευμα της μάχης του Αζοφστάλ. Στο Κρεμλίνο εξ’ αρχής είχαν εντάξει στον μηχανισμό προπαγάνδας τους την ταύτιση όσων Ουκρανών είχαν οδηγηθεί στην οπισθοχώρηση στο Αζοφστάλ ως μισθοφόρους, κατ’ ελάχιστον. Πλέον ο ανώτατος εισαγγελέας της Ρωσίας φέρεται να ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να χαρακτηρίσει το Τάγμα του Αζόφ τρομοκρατική οργάνωση, ώστε να συνδεθεί ουσιαστικά άμεσα με την αντίσταση στο εργοστάσιο χαλυβουργίας.

Στη Μόσχα βέβαια κοιτάζουν και την πραγματικότητα στο έδαφος. Η κατάκτηση της Μαριούπολης αποτέλεσε έναν στόχο του Κρεμλίνου, εξαρχής. Τώρα που η χερσαία γέφυρα σύνδεσης με την Κριμαία, καθώς και των γειτνιαζόντων ρωσώφωνων περιοχή έχει ολοκληρωθεί, στη Μόσχα δεν μπορούν παρά να αισθάνονται ευχαριστημένοι. Βέβαια, το ερώτημα που αναφύεται είναι πως θα προσπαθήσουν οι Ρώσοι να μονιμοποιήσουν την defacto κατάσταση. Ουδείς στη Δύση, αλλά και ούτε στην Ουκρανία αναλογίζεται, έστω κι ως ενδεχόμενο, την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ πως οι περιοχές που έχουν έλθει υπό τον έλεγχο της Μόσχας θα αποφασίσουν για την τύχη τους, προαναγγέλλουν και για τη Μαριούπολη, ένα μοντέλο Κριμαίας. Αρχικά, δηλαδή εκτιμάται πως οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να επιβάλουν τους δικούς τους, συμβατούς με τη Μόσχα, κανόνες λειτουργίας στην περιοχή, όπως και στη Χερσώνα, όπου οι Ρώσοι επίσης κατέκτησαν. Έπειτα, θα διοργανώσουν τοπικά δημοψηφίσματα, ώστε να προσπαθήσουν να θεσμοθετήσουν κατ’ αρχάς την ανεξαρτητοποίηση τους από την Ουκρανία.

Στο αμερικανικό Πεντάγωνο πιστεύουν πως, παρά τις βαριές απώλειες που έχουν υποστεί οι Ρώσοι και τα εδάφη που έχουν ανακαταλάβει οι Ουκρανοί στο Χάρκοβο, ο πόλεμος ενδέχεται να συνεχιστεί επί μακρόν. Ωστόσο, το γιγάντιο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την Ουκρανία, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το αμερικανικό κογκρέσο και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια αλλά και εξοπλισμούς, θα τονώσει σημαντικά το Κίεβο.

Βέβαια, πλέον θα είναι πολύ δύσκολο να εκτοπιστούν οι ρωσικές δυνάμεις από τις περιοχές που καταλαμβάνουν, από τη Χερσώνα μέχρι και το Ντονμπάς. Ωστόσο, ο χρόνος που απαιτήθηκε για να γίνει αυτή η ρωσική προέλαση ήταν πολύ μεγαλύτερος από το αναμενόμενο. Οι σχεδόν τρεις μήνες που χρειάστηκαν για να καταληφθεί το εργοστάσιο του Αζοφστάλ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πλέον, είναι δεδομένο πως οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιμελητείας κι ηθικού, μεταξύ άλλων. Ακόμα κι ο Τσετσένος οπλαρχηγός των ρωσικών δυνάμεων, Ραμζάν Καντίροφ αναγκάστηκε να ομολογήσει πως η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην Ουκρανία. Οπότε το σενάριο του της συνέχισης των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι πολύ σύνθετο πλέον για τη Μόσχα.