Τι γραμμή θα ακολουθήσει η πρώτη Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Τι γραμμή θα ακολουθήσει η πρώτη Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Η ανάληψη των καθηκόντων του υπουργείου Εξωτερικών από τη συμπρόεδρο των Πρασίνων αποτελεί μία συνέχεια της προεκλογικής καμπάνιας. Κάποιες από τις βασικές πολιτικές προτάσεις της άλλωστε αφορούσαν την εικόνα της Γερμανίας στον κόσμο, προτείνοντας μία διαφορετική προσέγγιση, με άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική ανάπτυξη. Ενδεχομένως ήταν κι εκείνες οι θέσεις που της έδωσαν τη δυνατότητα να ξεχωρίσει ως πολιτικό πρόσωπο. Αυτές οι τοποθετήσεις της πρακτικά άγγιζαν τις κομβικές σχέσεις που είχε αναπτύξει το Βερολίνο με αυταρχικά κράτη, όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά βέβαια και την Τουρκία.

Η Μπερμποκ σίγουρα εκπροσωπεί μία νέα γενιά πολιτικών στη Γερμανία. Ξεκινώντας από τα οικολογικά και ειρηνιστικά κινήματα, η νεαρή Γερμανίδα πέρασε σε μία περίοδο πολιτικής ωριμότητας, όπου ανέπτυξε θέσεις που απευθύνονταν στο πλατύ εκλογικό ακροατήριο. Τώρα βέβαια, που θα αποτελεί το πρόσωπο της Γερμανίας στον κόσμο, θα κληθεί να εφαρμόσει μία στιβαρή, ριζοσπαστική γραμμή σε κομβικά ζητήματα για την χώρα.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 με τη Ρωσία, η εμπορική διασύνδεση με την Κίνα και ο εξοπλισμός της Τουρκίας, και η εξέλιξη του μεταναστευτικού ζητήματος υψώνονται μπροστά της, σαν οι κεντρικές προκλήσεις της παρουσίας της στον πυρήνα της εξουσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό της στόχο. Η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής παρουσίας αποτέλεσε τον άξονα του πολιτικού της προγράμματος, καθώς μόνο μία ισχυρή Ένωση θα δώσει τη δυνατότητα στη Γερμανία να αποκτήσει αυτόν τον νέο χαρακτήρα. Η συμβίωση με τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι λειτουργική, καθώς, τουλάχιστον σε προγραμματικό επίπεδο, οι θέσεις τους συμβαδίζουν.

Ωστόσο, οι προτεραιότητες τους ενδέχεται να είναι διαφορετικές, καθώς ο Σολτς βρίσκεται σε θέση εξουσίας- έστω και σε δευτερεύοντα ρόλο μέχρι τώρα. Ως αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν στην καγκελαρία, ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς έχει συμμετάσχει στη διαχείριση της εξουσίας. Η Μπέρμποκ θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τέτοια θέση κι ως εκ τούτου περιμένουν όλοι να δουν τα πρώτα δείγματα γραφής της.

Στην καρδιά της Ευρώπης ενδεχομένως να κριθεί και η επιτυχία της Μπέρμποκ. Η Γερμανία αντιμετωπίζει ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο πεδίο, μετά το Brexit και τις συνέπειες του, αρνητικές και θετικές. Η Γαλλία του Μακρόν επιζητά πρωταγωνιστικό ρόλο και, βέβαια, να επιβάλει τις δικές της θέσεις, όπως αντίστοιχα πολλοί εντός της Ένωσης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό Κίνας και Ρωσίας.

Η Μπέρμποκ καλείται πλέον να υλοποιήσει τις καινοτόμες προτάσεις της, με έμφαση στην νέα αντίληψη για το περιβάλλον, εντός αυτού του καινούριου διεθνοπολιτικού τοπίου. Όταν ήταν νεαρή, ήθελε να ταξιδεύει στον κόσμο, ως πολεμική ανταποκρίτρια, καθώς σπούδαζε πολιτική επιστήμη και δημόσιο δίκαιο. Πλέον, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει ως Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.