The Times: Η Ελλάδα εξετάζει άνοιγμα συνόρων από Μάιο για εμβολιασμένους Βρετανούς

The Times: Η Ελλάδα εξετάζει άνοιγμα συνόρων από Μάιο για εμβολιασμένους Βρετανούς

Το ενδεχόμενο να ανάψει το "πράσινο φως" εισόδου στην Ελλάδα σε Βρετανούς τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με την εφημερίδα Times του Λονδίνου. 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι αρχές της χώρας εκπονεί ήδη σχέδιο προκειμένου να επιτρέψει την άφιξη Βρετανών τουριστών που θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, προετοιμάζοντας παράλληλα τον εμβολιασμό του προσωπικού αεροδρομίων και ξενοδοχειακών μονάδων.

Tην Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι τα διεθνή ταξίδια από την Αγγλία θα απαγορεύονται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου. Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το άνοιγμα των συνόρων ίσως φέρει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, που επιμένει σε μια ενιαία προσέγγιση και με Ευρωπαίους ηγέτες, που αναμένεται να πουν ότι είναι πολύ νωρίς για την έναρξη της άρσης των περιορισμών σε μη αναγκαία ταξίδια, όπως είχαν αποφασίσει και στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής τον Ιανουάριου.

Σημειώνεται ότι η καθιέρωση διαβατηρίων εμβολιασμού, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τα ταξίδια αναψυχής και τα επαγγελματικά ταξίδια για όσους έχουν εμβολιασθεί, θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει μεθαύριο, Πέμπτη, και οι Financial Times επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη σχετικά με την πρόταση αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, διπλωμάτες θεωρούν απίθανο να να υιοθετηθεί από τώρα το προτεινόμενο σύστημα, εξαιτίας φόβων ότι θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύστημα δύο ταχυτήτων για τα ταξιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που συνιστά διακριτική μεταχείριση.