Τέλος η συνθήκη INF για τα πυρηνικά και για τις ΗΠΑ

Τέλος η συνθήκη INF για τα πυρηνικά και για τις ΗΠΑ

Την απόσυρσή τους από την συνθήκη INF για τα πυρηνικά ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ, αφότου η Μόσχα αρνήθηκε να καταστρέψει έναν πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον παραβιάζει τη συνθήκη του 1987.

Ο Μάικ Πομπέο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «αποκλειστικά υπεύθυνη» για την κατάρρευση της συνθήκης, η οποία υπεγράφη από τον Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο Λευκό Οίκο πριν από 32 χρόνια. Η INF ήταν μια συνθήκη ορόσημο που άνοιξε το δρόμο για μια σειρά συμφωνιών αφοπλισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

"Η αποχώρηση των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο XV της συνθήκης τίθεται σήμερα σε ισχύ επειδή η Ρωσία δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό" της συνθήκης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Μπανγκόκ όπου μετέχει σε περιφερειακή σύνοδο.

"Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν μέρος μιας συνθήκης που παραβιάζεται σκοπίμως από τη Ρωσία", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Πομππέο. "Η μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συνθήκη διακυβεύει τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς η ανάπτυξη και η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός πυραυλικού συστήματος που παραβιάζει τη συνθήκη αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας", σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ρωσία: Προτείνει στις ΗΠΑ ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως "στις 2 Αυγούστου του 2019, με αμερικανική πρωτοβουλία, παύει η ισχύς της Συνθήκης που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στην Ουάσινγκτον από τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ για την κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς".

Λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η Ρωσία πρότεινε στις ΗΠΑ ένα μορατόριουμ στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

"Προτείναμε στις ΗΠΑ και σε άλλα μέλη του ΝΑΤΟ να εξετάσουν την πιθανότητα να ανακοινώσουμε ένα μορατόριουμ στα όπλα μέσου βεληνεκούς", σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

"Θα είναι ένα μορατόριουμ το οποίο θα μπορεί να συγκριθεί με αυτό που ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν όταν είπε ότι αν οι ΗΠΑ δεν αναπτύξουν τους εξοπλισμούς τους αυτούς σε ορισμένες περιοχές τότε και η Ρωσία θα απόσχει από το να το κάνει αυτό", συνέχισε ο Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, δεν θα πρέπει ωστόσο να "πιστεύουμε" τις δηλώσεις του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις οποίες η συμμαχία δεν θα αναπτύξει τέτοιους εξοπλισμούς.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε τον Ιούλιο την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η αντίστοιχη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και εγκρίθηκε στη συνέχεια από το ρωσικό κοινοβούλιο. Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει από το 2014 την ανάπτυξη από τη Μόσχα συστημάτων που παραβιάζουν τη συνθήκη INF.

ΝΑΤΟ: Το ρωσικό αίτημα για πάγωμα της ανάπτυξης πυραύλων είναι "μηδενικής αξιοπιστίας"

Το αίτημα της Ρωσίας για μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη δεν είναι αξιόπιστο γιατί η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Αυτή δεν είναι μια αξιόπιστη προσφορά γιατί η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους εδώ και χρόνια. Υπάρχει μηδενική αξιοπιστία στην προσφορά ενός μορατόριουμ για πυραύλους που ήδη αναπτύσσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι των ΗΠΑ, δεν υπάρχουν νέοι πύραυλοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν όλο και περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι», σημείωσε.