Τέλος εποχής και επίσημα για τους Κάστρο στη Κούβα

Τέλος εποχής και επίσημα για τους Κάστρο στη Κούβα

Τρία χρόνια αφότου παραχώρησε την προεδρία της χώρας στον διάδοχό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ο Ραούλ Κάστρο, Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ανακοίνωσε την παραίτησή του, κάνοντας μια σχετική δήλωση κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου του Κόμματος στην Αβάνα.

Έχοντας φτάσει στα 89 του, ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός του Φιντέλ, δήλωσε σύμφωνα με τη  Γκράνμα, την επίσημη εφημερίδα του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Ο στρατηγός του στρατού είπε ότι ήταν ευχαριστημένος που παραχώρησε την ηγεσία της χώρας σε μια ομάδα εκπαιδευμένων ηγετών, που φέρουν δεκαετίες εμπειρίας ... δεσμευμένοι στην ηθική της Επανάστασης, ταυτισμένοι με την ιστορία και τον πολιτισμό του έθνους».

Η πρώτη φορά που ο Ραούλ ανέλαβε τα ηνία της Κούβας ήταν το 2006, όταν ο Φιντέλ χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο. Επί 18 μήνες, η προεδρία του Ραούλ θεωρούνταν προσωρινή. Το 2008 όμως, ο Φιντέλ αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά ανοίγοντας τον δρόμο για τον 75χρονο τότε Ραούλ, ο οποίος εξελέγη και επισήμως πρόεδρος από την Εθνοσυνέλευση λίγες μέρες αργότερα. 

Το 2010, ο Ραούλ άρχισε μια μακρά διαδικασία επαναξιολόγησης της δομής του σοσιαλισμού στην Κούβα, η οποία σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές ήταν στροφή προς το κινεζικό μοντέλο: κομμουνισμός στην εξουσία, καπιταλισμός στην αγορά. Ο ίδιος έχει πει ότι «πολλοί Κουβανοί συγχέουν το σοσιαλισμό με τις επιδοτήσεις και την ισότητα με ισοπολιτεία».

Μετά τον θάνατό του Φιντέλ Κάστρο τον Νοέμβριο του 2016, στην Κούβα επήλθαν πολλές αλλαγές καθώς ο Ραούλ επέτρεψε τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατάργησε τη βίζα εξόδου από τη χώρα για τους Κουβανούς και προέβη στην αποκατάσταση των σχέσεων της πατρίδας του με τις ΗΠΑ.