7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν σε Ερντογάν: Να μην παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν

Τελεσίγραφο των Ταλιμπάν σε Ερντογάν: Να μην παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν
APimages

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν σήμερα την Τουρκία κατά των σχεδίων της να διατηρήσει μερικά από τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία και την ασφάλεια του κύριου αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών, χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική αυτή «αξιόμπεμπτη» και προειδοποιώντας για «συνέπειες».

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη.

Η Τουρκία έχει επαναλάβει πως το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοικτό ώστε να διατηρηθούν οι διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει αυτή την αξιόμεμπτη απόφαση», υπογραμμίζουν οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους, αναφερόμενοι στο σχέδιο της Τουρκίας.

«Αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους και συνεχίσουν την κατοχή της χώρας μας, το Ισλαμικό Εμιράτο ... θα στραφεί εναντίον τους».

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσαν οι Ταλιμπάν, η ευθύνη για τις συνέπειες θα πέσει στους ώμους αυτών που επεμβαίνουν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ένας υψηλόβαθμος ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα πως οι αντάρτες δεν θέλουν μάχες μέσα στις πόλεις, στις οποίες έχουν πλησιάσει πρόσφατα, και κάλεσαν τους πληθυσμούς τους να παραδοθούν για να αποφύγουν να υποστούν «ζημιές» οι πόλεις τους.

«Τώρα που οι μάχες από τα βουνά και τις ερήμους έφθασαν στις πύλες των πόλεων, οι μουτζαχεντίν δεν θέλουν μάχες μέσα στις πόλεις. Είναι καλύτερα οι συμπατριώτες μας, οι λόγιοι και οι ουλεμάδες να χρησιμοποιήσουν όλους τους διαύλους για να έρθουν σε επαφή» μαζί μας ώστε «να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για να αποφευχθούν οι ζημιές στις πόλεις τους», δήλωσε σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, πρώην υπουργός Ενημέρωσης και Πολιτισμού στο προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε σε δημοσιογράφους χθες, Δευτέρα, το βράδυ, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πως η Τουρκία συμφώνησε σε μερικά σημεία με Αμερικανούς ομολόγους για τη λειτουργία του αεροδρομίου και οι εργασίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας συνεχίζονται.

«Το αεροδρόμιο είναι ανάγκη να παραμείνει ανοικτό, να λειτουργεί. Όλες οι χώρες το λένε. Αν το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, οι χώρες θα πρέπει να αποσύρουν τις διπλωματικές αποστολές τους εκεί», δήλωσε ο Ακάρ.

Οι συνομιλίες, στις οποίες μετέχουν υπουργεία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε στο Ρόιτερς υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το αεροδρόμιο. Θέλουμε να είμαστε με το μέρος του αφγανικού λαού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε πολυσύχναστη περιοχή της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματισθούν πέντε. Δεν έχει γίνει σαφές ποιος βρισκόταν πίσω από την έκρηξη ούτε ποιος ήταν ο στόχος.

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ