Συνελήφθη 22χρονος για την αιματηρή επίθεση στο Σικάγο - Έξι νεκροί και 26 τραυματίες

Συνελήφθη 22χρονος για την αιματηρή επίθεση στο Σικάγο - Έξι νεκροί και 26 τραυματίες

Η αμερικανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως έχει θέσει υπό κράτηση τον φερόμενο ως δράστη της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν την παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, προάστιο του Σικάγου.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης, που διαπράχθηκε με ισχυρό τουφέκι από την ταράτσα εμπορικού καταστήματος, είναι 6 νεκροί και 26 τραυματίες. Ο φερόμενος ως δράστης κατονομάστηκε ως Ρόμπερτ («Μπόμπι») Κρίμο ο τρίτος, κάτοικος της περιοχής, 22 ετών.

Η τραγωδία στην πολιτεία Ιλινόι (βόρεια) εκτυλίχθηκε καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το σοκ της πρόσφατης σειράς σφαγών με τη χρήση πυροβόλων όπλων.

Εκατοντάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στο ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστεί ο νεαρός ο οποίος σκόρπισε θάνατο και τρόμο στους κατοίκους της καλοβαλμένης πόλης περίπου 30.000 κατοίκων, που βρέχεται από τη λίμνη Μίσιγκαν. Οι αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφία του νεαρού λευκού με αποστεωμένο πρόσωπο στο οποίο διακρίνονται διάφορα τατουάζ.

Ο 22χρονος είχε χαρακτηριστεί «οπλισμένος και πολύ επικίνδυνος» από εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Έπειτα από σύντομη καταδίωξη του αυτοκινήτου του, ο ύποπτος τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να συμβεί το παραμικρό», είπε χθες βράδυ στον Τύπο ο Λου Τζόγκμεν, αρχηγός της αστυνομίας στο Χάιλαντ Παρκ.

Ο νεαρός είχε παρουσία σε διάφορους ιστότοπους, όπου αυτοσυστηνόταν ως μουσικός του Σικάγου με το ψευδώνυμο «Awake the rapper».

Τα κίνητρά του είναι άγνωστα σε αυτό το στάδιο.

Οι αρχές ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις, θωρακισμένα οχήματα, τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, ενώ κλήθηκαν επίσης ομοσπονδιακές ενισχύσεις.

«Πεδίο μάχης»

Χθες Δευτέρα, αργία στις ΗΠΑ, εκατοντάδες κάτοικοι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με παιδιά και βρέφη, είχαν πάρει θέση στα πεζοδρόμια του Χάιλαντ Παρκ για να παρακολουθήσουν, όπως λίγο πολύ παντού στη χώρα, την παραδοσιακή παρέλαση για τη γιορτή της ανεξαρτησίας.

Ενώ παρέλαυναν μαθητικές μπάντες, ακούστηκαν ριπές όπλου. «Ακούστηκαν περίπου πενήντα πυροβολισμοί, όλοι νόμιζαν πως επρόκειτο για πυροτεχνήματα», είπε στο CNN η Ζόι, που ήταν παρούσα.

«Κάποια στιγμή είδα ένα κορίτσι αιμόφυρτο, δεν είχα ξαναδεί ποτέ τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε, περιγράφοντας σκηνές «πανικού, άνθρωποι έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο». Κρύφτηκε πίσω από κάδο απορριμμάτων, κατόπιν αναζήτησε καταφύγιο σε υπόγειο. Βγαίνοντας, είπε, είδε μπροστά της «πεδίο μάχης».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο νεαρός άνοιξε πυρ από την οροφή εμπορικού στο οποίο είχε ανέβει από τη σκάλα της πυρασφάλειας. «Ήταν πολύ καλά κρυμμένος και δύσκολο να εντοπιστεί», περιέγραψε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αφού άνοιξε πυρ, τράπηκε σε φυγή. Επιτόπου βρέθηκε «ισχυρό» τουφέκι από αστυνομικούς.

Αυτόπτης μάρτυρας, ο συνταξιούχος γιατρός Ρίτσαρντ Κάουφμαν, είπε πως συνολικά, λογαριάζει πως ο δράστης πυροβόλησε περίπου 200 φορές. «Επικρατούσε πανδαιμόνιο. Κόσμος ποδοπατιόταν. Μωρά πετάγονταν στον αέρα. Άνθρωποι βούταγαν στο έδαφος για να καλυφθούν. Αιμόφυρτοι άνθρωποι σκόνταφταν ο ένας πάνω στον άλλον».

Πέντε άνθρωποι, όλοι ενήλικοι, σκοτώθηκαν επιτόπου, ο έκτος υπέκυψε αφού διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Τουλάχιστον 26 τραυματίες –μεταξύ 8 και 85 ετών– παραλήφθηκαν από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και ορισμένοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ιατρική πηγή.

Οι εορτασμοί ανεστάλησαν αμέσως σε πολλές κοντινές πόλεις, όπου οι αρχές έκλεισαν τις παραλίες και κάλεσαν τους πολίτες να επαγρυπνούν.

«Αμερικανική μάστιγα»

Ήταν φυσικό και επόμενο πως το μακελειό σε αυτή που υποτίθεται πως θα ήταν επίδειξη του πατριωτισμού των Αμερικανών αναζωπύρωσε αμέσως τον διάλογο για τον έλεγχο των όπλων, ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να διχάζει βαθιά τη χώρα.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν σχεδόν 400 εκατομμύρια πυροβόλα όπλα, περισσότερα από ό,τι κάτοικοι.

«Είναι συγκλονιστικό το ότι ο εορτασμός (της ανεξαρτησίας) της Αμερικής έγινε κομμάτια εξαιτίας μιας μοναδικά αμερικανικής μάστιγας», σχολίασε ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ιλινόι, ο Τζ. Μπ. Πρίτσκερ. «Η μοναδική ελευθερία που αρνούμαστε στους πολίτες μας είναι να ζουν χωρίς να φοβούνται καθημερινά τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων».

Δηλώνοντας «σοκαρισμένος», ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα εναντίον της επιδημίας της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων», έπειτα από το νέο λουτρό αίματος.

Οι ΗΠΑ δεν είχαν ακόμη συνέλθει από το σοκ σειράς μαζικών σφαγών, ιδίως αυτού μέσα σε πρωτοβάθμιο σχολείο στην Ουβάλντε (Τέξας) με 21 νεκρούς, 19 παιδιά και δύο δασκάλες, την 24η Μαΐου.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με έξαρση των βίαιων εγκλημάτων.

Τα πυροβόλα όπλα προκαλούν κάπου 40.000 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονιών, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun V.