Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν με το βλέμμα στον Μπάιντεν

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν με το βλέμμα στον Μπάιντεν

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο, προαναγγέλλοντας την αγορά πρόσθετων συστοιχιών του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 παρά τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτόχρονα, μέσω του αμερικανικού δικτύου CBS, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως έκαναν στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ενδεικτικά τη Συρία και το Ιράκ. Μάλλον ειρωνικά, ο Ερντογάν ανέφερε πως ο τερματισμός της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα προωθούσε την ειρήνη στην περιοχή.

Βέβαια, όταν ο παρουσιαστής ρώτησε τον Τούρκο πρόεδρο αν έθεσε ποτέ το θέμα πιθανής αποχώρησης από τη Συρία στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν είχε την ευκαιρία.

Μένει να φανεί κατά πόσο θα θέσει αυτά τα ζητήματα στην επόμενη συνάντηση μεταξύ τους, που σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου. Οι αντιδράσεις από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, όπως εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μπομπ Μενέντεζ, που απειλούν την Άγκυρα με νέες κυρώσεις, στην περίπτωση που συναφθούν καινούριες συμφωνίες για τους S-400 με τη Ρωσία, θέτουν νέους περιορισμούς στη αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, ο Ερντογάν έδειξε τη δυσαρέσκεια του προς τον Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας σε συζητήσεις πως η αρχή της επαφής του με τον Αμερικάνο πρόεδρο δεν ήταν καλή.

Φυσικά, οι αναφορές του Ερντογάν έχουν την εξήγηση τους. Δεν είναι δηλαδή μόνο η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν που έχει στοιχίσει στον Ταγίπ Ερντογάν. Η κριτική που άσκησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στις ΗΠΑ, για τη συνέχιση του εξοπλισμού των Κούρδων της βόρειας Συρίας με όπλα, πυρομαχικά και οχήματα είναι ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί την Άγκυρα.

Από το τουρκικό καθεστώς διαρρέεται πως την ίδια ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει τον χαρακτηρισμό των ακραίων εθνικιστών Γκρίζων Λύκων ως τρομοκρατική οργάνωση, όπως έχει κάνει η ΕΕ, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επαφές με τις κουρδικές οργανώσεις στη Συρία, έναν βασικό εχθρό της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, βέβαια είναι κοινός τόπος πως στην Άγκυρα κατηγορούν τη Δύση και τις ΗΠΑ για τη μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που έχει οδηγήσει σε υπέρογκη αύξηση του πληθωρισμού.

Ενώ η Άγκυρα έχει βάλει στο στόχαστρο τον Λευκό Οίκο, αποφεύγει συστηματικά να διαμαρτυρηθεί για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε Ιντλίμπ και Αφρίν εναντίον συμμαχικών δυνάμεων της στη Συρία. Αντιθέτως, στοχεύει με τη συνάντηση του να φέρει το Κρεμλίνο πιο κοντά στις θέσεις σχετικά με τη Λιβύη, το Αφγανιστάν αλλά και το Αζερμπαϊτζαν. Ο Ερντογάν έχει εκτιμήσει τη στάση του Πούτιν, ιδιαίτερα στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Τώρα, θεωρεί πως μπορεί να τον εκμεταλλευτεί, ώστε να πιέσει και με αυτό τον τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.