Συναλλαγματική συμφωνία του Ερντογάν με τη Κίνα ύψους 3,6 δισ. δολαρίων

Συναλλαγματική συμφωνία του Ερντογάν με τη Κίνα ύψους 3,6 δισ. δολαρίων

Η Τουρκία υπέγραψε νέα συναλλαγματική συμφωνία ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα, αυξάνοντας το όριο της υπάρχουσας σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Ερντογάν ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συνάντηση στο ΝΑΤΟ.  «Πρόσφατα κάναμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Κίνα, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους», δήλωσε. «Είχαμε προηγουμένως μια συμφωνία ανταλλαγής 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα έχουμε κάνει μια νέα συμφωνία για άλλα 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας το σύνολο σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια».

Η Τουρκία υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία ανταλλαγής με την Κίνα το 2012 και οι επακόλουθες συμφωνίες επέτρεψαν στις τουρκικές εταιρείες να πληρώσουν για εισαγωγές από την Κίνα χρησιμοποιώντας γιουάν.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας είναι χαμηλά, ύστερα από αλλεπάλληλες προσπάθειες υποστήριξης του εθνικού νομίσματος, και η κεντρική τράπεζα κατεξοχήν καταφεύγει στα μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα των ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων ως αποτέλεσμα του δανεισμού σε ξένο συνάλλαγμα, πράγμα που μεταφράζεται σε συναλλαγματικά  swap για τη στήριξη του νομίσματος. Σύμφωνα με το Reuters, τα αποθέματα της Τουρκίας σε ξένο συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 75% πέρυσι, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανή κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.

Η Τουρκία είχε επιδιώξει ανάλογη συμφωνία και με την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, από τη στιγμή που η FED στη συγκυρία της κρίσης προσέφερε swap σε μια σειρά από οικονομίες της ευρωζώνης, στη Βρετανία, στην Ιαπωνία, την Ελβετία, τον Καναδά αλλά και στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Νότια Κορέα, το Μεξικό και τη Βραζιλία. Ωστόσο, στην Τουρκία δεν προσφέρθηκε τέτοια δυνατότητα για λόγους που είχαν να κάνουν και με τις διπλωματικές και πολιτικές τριβές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, αλλά και με την κατάσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Με πληροφορίες από Reuters