Συναγερμός στις ΗΠΑ: «Προφητεία» του QAnon θέλει τον Τραμπ αύριο να γίνεται πρόεδρος

Συναγερμός στις ΗΠΑ: «Προφητεία» του QAnon θέλει τον Τραμπ αύριο να γίνεται πρόεδρος

Οι αμερικανικές αρχές θα είναι σε εγρήγορση την Πέμπτη για τη θεωρία συνωμοσίας της ακροδεξιάς οργάνωσης QAnon, σύμφωνα με την οποία ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις 4 Μαρτίου, ημερομηνία ορκωμοσίας των προέδρων μέχρι το 1933.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή δεν είναι η μόνη θεωρία συνωμοσίας που συνδέεται με την αυριανή μέρα, αφού κάποιοι άλλοι οπαδοί του QAnon υποστηρίζουν ότι στις 4 Μαρτίου του 1871 πέρασε στα κρυφά ένας νόμος που μετέτρεπε τις ΗΠΑ από έθνος-κράτος σε εταιρεία. Με βάση το σκεπτικό αυτό, το 1871 και μετά δεν υπήρξε κανένας πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ και αύριο ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος μετά από 150 χρόνια.

Παρότι οι πιθανότητες να ξεσπάσουν επεισόδια είναι μικρές μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, οι αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στην Ουάσιγκτον. 

Οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τη θεωρία «της πραγματικής ορκωμοσίας» είναι ιδιαίτερα σημαντικοί στους κόλπους της οργάνωσης, όμως αρκετοί οπαδοί του QAnon είναι τώρα «δύσπιστοι ως προς την προέλευση ή την εγκυρότητας», τονίζει ο Μπράιαν Φρίντμπεργκ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Shorenstein του Χάρβαρντ που μίλησε για το ζήτημα στην ιστοσελίδα The Hill.

«Μερικοί πιστεύουν ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις στις 4 Μαρτίου είναι μια παγίδα του βαθέος κράτους να εγκλωβίσει τους οπαδούς του Qanon», λέει ο ίδιος.

AP Photo/John Raoux