Σύμβουλος Μπάιντεν: Θα βάλουμε τέλος στον τεχνητό εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με την Ευρώπη

Σύμβουλος Μπάιντεν: Θα βάλουμε τέλος στον τεχνητό εμπορικό πόλεμο του Τραμπ με την Ευρώπη

Την θέση ότι ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα θέσει τέλος σε περίπτωση που εκλέγει στην εμπορική διένεξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της καμπάνιας των Δημοκρατικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είπε σε εκδήλωση του Αμερικανικού Επιμελητηρίου Εμπορίου ότι: «Η αποκατάσταση της εμπορικής εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασική προτεραιότητα του Τζο Μπάιντεν, δεδομένου ότι το μπλοκ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ». 

Ο Μπλίνκεν τόνισε επισης ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μια «πληγή που δηλητηριάζει τις σχέσεις» με την ΕΕ, προκαλώντας οικονομικό κόστος τόσο στην αμερικανική κυβέρνηση οσο και στους Αμερικανούς καταναλωτές. 

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ το 2017, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες εμπορικές δυνάμεις έχουν επιδεινωθεί πολύ εξαιτίας της σειράς αμερικανικών μονομερών κινήσεων.

Από τον Οκτώβριο του 2019, σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα (κρασιά, τυριά κλπ) επιβάλλονται δασμοί 25%. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αυξήσει από το 10% στο 15% το επίπεδο των δασμών στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

AP Photo/Carolyn Kaster