Σύμβουλος ασφαλείας ΗΠΑ: Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S-400 με την Τουρκία

Σύμβουλος ασφαλείας ΗΠΑ: Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S-400 με την Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφεραν να βρουν μια λύση, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σχετικά με τη μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ με επίκεντρο την αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν.

Σε μια ενημέρωση σε δημοσιογράφους, ο Σάλιβαν είπε πως υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για το θέμα.

Παράλληλα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν σε μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν στρατεύματα από το Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ότι η Άγκυρα «έχει ανάγκη μια κάποια στήριξη για να το κάνει αυτό» και ο Αμερικανός ομόλογός του «διαβεβαίωσε ότι αυτή η στήριξη θα παρασχεθεί», δήλωσε επίσης ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του σε αυτό το θέμα» και οι δύο ηγέτες «αποφάσισαν πως θα εργαστούν από κοινού για να το συγκεκριμενοποιήσουν», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως ζήτησαν από τις ομάδες τους να «οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες» αυτής της «στοχευμένης αποστολής».

«Όμως, η σαφής δέσμευση των ηγετών καταγράφηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία θα έπαιζε έναν ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι», επισήμανε ο Σάλιβαν.