Συγχαρητήρια του Σι Τζιπινγκ στον Μπάιντεν για την εκλογή του

Συγχαρητήρια του Σι Τζιπινγκ στον Μπάιντεν για την εκλογή του

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπινγκ συνεχάρη τελικά σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβάλει στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Σύμφωνα με τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουανγκ Κισαν συνεχάρη την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις.

Τα συγχαρητήρια του Πεκίνου έρχονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, καθώς η Κίνα αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν στις εκλογές στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο ο πρόεδρος Σι δεν είχε συγχαρεί προσωπικά τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Βραζιλίας, Ζαιχ Μπολσονάρου, του Μεξικού, Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδορ και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχουν συγχαρεί ακόμα τον Μπάιντεν.

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1, ο Πούτιν ανέφερε ότι δεν υπήρχε κάποιος απώτερος στόχος με το να μην δώσει συγχαρητήρια στον Μπάιντεν.

"Θα εργαστούμε με οποιονδήποτε κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών. Αλλά σε ποιον δίνεται αυτή η εμπιστοσύνη, θα πρέπει να υποδειχθεί όταν μία από τις δύο πλευρές αναγνωρίσει τη νίκη της άλλης, ή τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να συνοψιστούν με νόμιμο τρόπο", σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Δεν έχει να κάνει με το αν συμπαθούμε ή δεν συμπαθούμε κάποιον, απλά περιμένουμε να τελειώσει αυτή η εσωτερική πολιτική διαμάχη", ανέφερε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι σέβεται το ίδιο τον Τραμπ και τον Μπάιντεν.