Στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν εν μέσω επίσκεψης Αμερικανού Αξιωματούχου

Στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν εν μέσω επίσκεψης Αμερικανού Αξιωματούχου
Κινέζικο πολεμικό πλοίο

Στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα Στενά της Ταϊβάν διεξάγει η Κίνα, την ώρα που Αμερικανός αξιωματούχος πραγματοποιεί συναντήσεις στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, με το Πεκίνο να καταγγέλλει στενότερους δεσμούς της Ταϊβάν -που ελέγχεται από την Κίνα- με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Ρεν Γκουτσιάνγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι οι τρέχουσες προσπάθειες μεταξύ του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν και των ΗΠΑ να προκαλέσουν προβλήματα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες στην Ταϊπέι βρίσκεται ο Κιθ Κραχ υφυπουργός εξωτερικών ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1979 και τη δεύτερη μέλους της κυβέρνησης Τραμπ σε διάστημα ενός μήνα.

Το Πεκίνο παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την ολοένα στενότερη σχέση μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσινγκτον και έχει εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί.

Η Κίνα έχει στείλει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πολεμικά αεροσκάφη και πλοία γύρω από την Ταϊβάν και εργάζεται για την απομονώσει σε διεθνές επίπεδο, περιορίζοντας τους λίγους εναπομείναντες διπλωματικούς συμμάχους της.

Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επισήμως σχέσεις με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύονται βάσει νόμου να προσφέρουν στο νησί μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και είναι η βασική πηγή στρατιωτικού εξοπλισμού για τη χώρα.

AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool