Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως η Τουρκία σε νέα κρούσματα κορονοϊού μετά την αλλαγή στον «τρόπο μέτρησης»

Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως η Τουρκία σε νέα κρούσματα κορονοϊού μετά την αλλαγή στον «τρόπο μέτρησης»

Η απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία να αναφέρει όλα τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό με θετική ένδειξη μετά από μήνες σύγχυσης, όχι μόνο εκτόξευσε τους αριθμούς των ημερήσιων περιστατικών σε πέραν των 30.000 αλλά την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. 

H κατάσταση στην Τουρκία άλλαξε δραματικά την προηγούμενη Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, καθώς ανακοινώθηκαν 28.300 νέα περιστατικά, από περίπου 7.400 που καταγράφονταν το προηγούμενο διάστημα. Όπως καταγράφεται στο Worldometer, η Τουρκία έφθασε μέχρι τη Δευτέρα τα 638.847 περιστατικά κορoνοϊού και οι θάνατοι έφθασαν τους 13.746.

Εδώ και καιρό, ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας και ο εθνικός οργανισμός υγείας, και η αντιπολίτευση έχουν κρούσει τον κώδωνα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατέγραφε τα ημερήσια περιστατικά έκρυβε τη σοβαρότητα της διασποράς και η έλλειψη διαφάνειας συνέβαλλε στην αύξηση. Μάλιστα, ο Οργανισμός εκτιμά ότι τα ημερήσια περιστατικά είναι τουλάχιστον 50.000 καθώς οι αναφορές του Υπουργείου είναι ακόμα συγκριτικά χαμηλότερες της πραγματικότητας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ιατρικός Σύλλογος προκάλεσε ανησυχία με το αποτέλεσμα ερευνών του για αύξηση των κρουσμάτων κατά 300% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο. Που σημαίνει πάνω από 47.600 νέα κρούσματα καθημερινά. Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία 1270 ιατρείων σε 73 πόλεις.

Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι και οι ημερήσιοι θάνατοι με αιτία τον κορονοϊό ανέβηκαν επίσης δραματικά, καθώς τη Δευτέρα καταγράφηκαν ακόμα 188 και ο συνολικός αριθμός ανήλθε σε 13.746. Ενδεικτική είναι δήλωση του δημάρχου της Πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος είχε δηλώσει πως πραγματοποιούνται περίπου 450 ταφές ημερησίως σε μια πόλη 15 εκατομμυρίων σε σύγκριση με 180-200 που πραγματοποιούνταν τον περσινό Νοέμβριο.

Με φόντο τα παραπάνω, η Τουρκία επέβαλε χθες απαγορεύσεις κυκλοφορίας τις καθημερινές και καθολικά λοκντάουν τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού.

Οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους το διάστημα μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί τις καθημερινές και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής έως τις 5 το πρωί της Δευτέρας, εξήγησε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις των πολιτών», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ομιλία του.