8ος χρόνος, ημέρα 2270η
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος εν μέσω προσφυγικής κρίσης

Στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος εν μέσω προσφυγικής κρίσης
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Η Κύπρος ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Πάπα Φραγκίσκο, την ώρα που το νησί αποτελεί το τελευταίο διάστημα τη χώρα που δοκιμάζεται περισσότερο από όλες τις ευρωπαϊκές στο προσφυγικό. Στο κέντρο της Λευκωσίας καθημερινές είναι οι ουρές από πρόσφυγες και μετανάστες μπροστά από την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού ζητώντας βοήθεια από τις καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις μετά και την απόφαση του Πάπα για μετεγκατάσταση 50 μεταναστών από την Κύπρο στην Ιταλία στη συνέχεια του ταξιδιού του αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του έχει προγραμματιστεί ο Πάπας Φραγκίσκος να προσευχηθεί μαζί με μετανάστες και πρόσφυγες στο ναό του Τιμίου Σταυρού στις 3 Δεκεμβρίου μετά τη λειτουργία σε υπαίθριο στάδιο στη Λευκωσία το πρωί.

«Σκέφτομαι αυτούς που τα τελευταία χρόνια, και ακόμα και σήμερα, φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αποβιβάζονται στις ακτές της Ευρώπης, και αντί να βρίσκουν φιλοξενία, αντιμετωπίζουν εχθρότητα κι εκμετάλλευση», ανέφερε ο Φραγκίσκος σε βίντεο ενόψει της επίσκεψής του.

Όπως αναφέρει το Reuters, το θέμα του προσφυγικού κυριαρχεί στην Κύπρο μετά και τις συνεχόμενες ροές ανθρώπων το τελευταίο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή είμαστε συγκλονισμένοι με τον αριθμό των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται εδώ στην Κύπρο», δήλωσε η Ελισάβετ Κασίνη, διευθύντρια της Caritas Cyprus, παράρτημα ενός παγκόσμιου δικτύου καθολικών οργανώσεων αρωγής και βοήθειας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Κασίνη η οργάνωση αυτή παρέχει βοήθεια στους ανθρώπους σε διάφορα θέματα, από την προετοιμασία εγγράφων έως ρούχα και τρόφιμα, με τον αριθμό των αιτούντων βοήθειας να έχει διπλασιαστεί από τα 200 στα 400 ημερησίως.