Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και η Xiaomi για σχέσεις με τον Κινεζικό στρατο

Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και η Xiaomi για σχέσεις με τον Κινεζικό στρατο

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε ακόμα εννιά κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η τηλεπικοινωνιακή Xiaomi ο τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphone στον πλανήτη.

Ως εκ τούτου, με βάση το εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες που συνδέονται με τον στρατό της Κίνας, οι Αμερικανοί επενδυτές θα πρέπει να εκποιήσεις τους συμμετοχές τους και σε αυτές έως τις 11 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα προς το παρόν στην πρόσβαση που έχει η Xiaomi σε τεχνολογίες Αμερικανικών εταιρειών, όπως οι επεξεργαστές της Qualcomm και οι εφαρμογές - υπηρεσίες της Google, ούτε μπαίνει κάποιο εμπόδιο στην προμήθεια υλικών και τη μαζική παραγωγή των συσκευών της. 

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ υπάρχει νόμος από το 1999 που απαιτεί από το υπουργείο Άμυνας να καταρτίζει λίστα με τις εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από τον κινεζικό στρατό, τον οποίο έκανε αυστηρότερο ο Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο, όπου με εκτελεστικό διάταγμα απαγόρευσε τις αμερικανικές επενδύσεις που περιλαμβάνονται στην εν λόγω λίστα.

Το Πεντάγωνο ξεκίνησε να ευθυγραμμίζεται με το εκτελεστικό διάταγμα πρόσφατα και έχει προσθέσει ήδη έως σήμερα 35 εταιρείες στη «μαύρη λίστα», μεταξύ των οποίων ο κινεζικός πετρελαϊκός κολοσσός CNOOC και ο κορυφαίος όμιλος ημιαγωγών SMIC.