Στέιτ Ντιπάρμεντ:  Συρία και Ρωσία να σταματήσουν την «αποτροπιαστική» επίθεση στην Ιντλίμπ

Στέιτ Ντιπάρμεντ: Συρία και Ρωσία να σταματήσουν την «αποτροπιαστική» επίθεση στην Ιντλίμπ

Να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη, καλεί τη Δαμασκό και τη Μόσχα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν», τόνισε με δελτίο Τύπου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να (...) προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση».

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η αμερικανική διπλωματία βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 33 Τούρκους στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές.

«Οι Τούρκοι τώρα βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια, βλέπουν τι κάνει, κι όταν δέχονται επίθεση Τούρκοι στρατιώτες, αυτό πια ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία» δήλωσε  η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. «Η αμερικανική κυβέρνηση», διαβεβαίωσε η ίδια, «είναι ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος για τους Τούρκους».

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρμεντ ζητούσε από την Τουρκία να ξανασκεφθεί τη συμμαχία της με τη Ρωσία και να και προχωρήσει στην ακύρωση της αγοράς των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.