Σουηδία: Αναμένονται νέα μέτρα ήδη από την επόμενη εβδομάδα

Σουηδία: Αναμένονται νέα μέτρα ήδη από την επόμενη εβδομάδα

Η σουηδική υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να επιβάλει νέους περιορισμούς ήδη από την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της επιδημίας covid-19 και την άνοδο των κρουσμάτων.

Οι αρχές της Σουηδίας υιοθέτησαν στις αρχές του μήνα ένα υγειονομικό πάσο για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους παρουσία περισσότερων από 100 ατόμων και είχαν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να χρειαστούν και άλλα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Ίσως χρειαστεί να λάβουμε μέτρα ήδη από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, γενική διευθύντρια της σουηδικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μεταξύ των νέων μέτρων πιθανόν να περιλαμβάνονται γενικές συστάσεις, όπως η τήρηση αποστάσεων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Η υπουργός Υγείας της Σουηδίας Λένα Χάλενγκρεν επεσήμανε από την πλευρά της ότι η σουηδική κυβέρνηση και η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας θα ανακοινώσουν ένα κοινό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα: «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν αβέβαιο χειμώνα», τόνισε.

Η Τέγκμαρκ Βίσλε δήλωσε ότι η υπηρεσία της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού.

Προς το παρόν υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το στέλεχος αυτό που εντοπίστηκε πρώτη φορά στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Όμικρον στη Σουηδία εντοπίστηκε τη Δευτέρα και από τότε τουλάχιστον άλλα δύο έχουν βρεθεί στη χώρα.